Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Közösen védekeznek a vérszívók ellen

Járási szinten védekeznek a Csorna környéki települések a szúnyogok ellen. Már keresik a vállalkozót, aki gyéríti a vérszívóállományt.

Csornán és környékén a járási hivatal szervezi meg a szúnyoggyérítést. Így olcsóbb és talán a permet is előbb ér el a Rábaközbe. Az intézkedés átnyúlik a járáshatárokon, hiszen Téthez és Győrhöz tartozó községek is jelezték igényüket.

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere a Kisalföldnek elmondta: ő kétszeri szúnyogirtást rendelt meg. Az előzetes számítások szerint önkormányzatának így kétszer 275 ezer forintjába kerül a szolgáltatás.

„Száznyolcvan hektárnyi területet érint nálunk a gyérítés. Bár konkrét időpontot még nem jelöltek meg, bízom benne, hogy mielőbb elvégzik a munkát. Idén tényleg nagyon sok gondot okoznak a szúnyogok, a helyiek is várják már, hogy kevesebb legyen a vérszívó" – fogalmazott Szalay Imre.

A csornai Gayer Sándor szúnyogriasztó olajat öntött udvari fáklyáiba. A rengeteg vérszívóval szemben azonban szinte hatástalan ez a védekezés.
A csornai Gayer Sándor szúnyogriasztó olajat öntött udvari fáklyáiba. A rengeteg vérszívóval szemben azonban szinte hatástalan ez a védekezés.

Csornán, a helyi védelmi bizottság ülésén vetődött fel egyébként, hogy sürgősen és közösen kell intézkedni a térségben. Az igényfelmérés során kiderült, hogy a szúnyoggyérítésben a Csornai járásból harminchárom, a Tétiből tíz, a Győriből három település vesz részt a Rábaközből. Összesen körülbelül 4500 hektár belterületet permeteztetnek le. Információink szerint jelenleg a vállalkozó kiválasztása és az engedélyek beszerzése van folyamatban.

Úgy tudjuk, az önkormányzatok a vis maior alapból szeretnének támogatást kapni a költségekhez. A kérést azzal indokolják, hogy a szúnyoginvázió a belvízi helyzet miatt alakult ki. Amennyiben pályázatuk eredményes lesz, az állam utólag téríti meg a kiadásokat.

Olvasóink írták

  • 2. mérpontén 2013. május 03. 21:45
    „Azért, a másodikra mindig sikerült!”
  • 1. Dwatson 2013. május 03. 16:15
    „Emlékezve a korábbi évek szúnyog "gyérítéseire" ,nem sok jót várhatunk,mintha a vegyszertől még ádázabbá válnának a szúnyogok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Kereszt-temető - Még legalább 20 évig üzemelhet

Közel hárommilliós veszteség keletkezett tavaly a kapuvári Szent Kereszt-temető üzemeltetésén. Tovább olvasom