Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Közös költségvetés, olcsóbb feladatellátás

A Rábaköz kisebb települései egyre inkább körjegyzőségek alakítására kényszerülnek. A működő szervezetek esetében akár ötmillió forintos megtakarítást is elérhet évente egy település.
Az idei megszorítások érzékenyen érinthetik a Rábaköz kisebb településeinek költségvetését is. A takarékoskodás egyik formája lehet a körjegyzőségek létrehozása, ahol a bérek és egyéb költségek lefaragása többmilliós megtakarítást eredményezhet évente. Nem beszélve arról, hogy a szakminisztérium tervei is a közös feladatmegoldást részesítenék előnyben.

Cirák és Gyóró elégedett

Cirák és Gyóró még az elmúlt év nyarán alakított körjegyzőséget. Ahogy dr. Füzi Norbert jegyző hangsúlyozta: ismerve a települések idei lehetőségeit, egyfajta előremenekülésnek szánták ennek létrehozását. Eredetileg szerettek volna még más környékbeli települést is bevonni, de végül ezen két faluval indult el a körjegyzőség. A későbbiekben természetesen van lehetőség újak csatlakozására is, hiszen az állami ösztönző normatívák is a három település csatlakozását tartják kívánatosnak. A feladatokról szólva dr. Füzi Norbert elmondta: a körjegyzőségnek közös költségvetése van és közösen állják az alkalmazottak bérét is. A két település együtt végzi az adóügyi és igazgatási feladatokat. Mind Cirákon, mind Gyórón megmaradtak az önálló pénzügyesek és az anyakönyvvezetés. – Az elmúlt év adatai alapján Cirák négymillió forintot, Gyóró pedig ötmilliót takaríthat meg évente – mondta a jegyző. Közösen nagyobb állami támogatásra is jogosultak, ennek mértéke a tavalyi évben közel hétmillió forint volt.

Kisfalud is belevágott

– Tavaly novemberben döntött a testület a megalakulásról – mondta Lukácsiné Varga Márta, a Kisfalud–Hövej körjegyzőség vezetője. Január másodikára elbírálták a jegyző személyére kiírt pályázatot is, így Lukácsiné szerint már a napokban elindulhatott az érdemi munka. Igazgatási feladataikat közösen végzik, a körjegyzőség megalakítása nem járt többletköltséggel és több dolgozót sem vettek fel. – Az előzetes becslések szerint csak Kisfalud több mint négymillió forintot takarít meg évente a körjegyzőség megalakításával, de Hövej önkormányzata ennél magasabb megtakarításra számíthat – hangsúlyozta a jegyző.

Rábakecöl kivár

Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere szerint települése

egyelőre kivár. A képviselő-testület nemrégiben elvetette az idei csatlakozást, terveik szerint 2008 januárjától alakítanának körjegyzőséget, de hogy kivel, azt még nem árulta el a polgármester. A késedelem okairól szólva kijelentette: társadalmi megbízatású polgármestert választott a falu a főállású helyett, ezért a jegyzőt meghagyták állásában, mert így biztonságosabbnak érzi a település működtetését. (Rábakecöl vezetője Budapesten dolgozik – A szerk.)

– Bár több fórumon is szóba került a körjegyzőség, jelenleg az iskola sorsának megoldását sürgősebb feladatnak érzem – tette hozzá Tuba Erik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangsorolt feladatok

Terv bőven van, pénz annál kevesebb. Így az önkormányzatok is rangsorolni kényszerülnek idei… Tovább olvasom