Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Közös házbiztosítással könnyebb lenne?

A kapuvári lakótelep házainak jó részén nincs semmilyen biztosítás. Azon keveseknél, ahol ezt megkötötték, már volt kifizetett káreset. A biztosítók szerint olcsóbb lenne az egyéni, ha a házra is kötnek.

Az országos média is foglalkozott a fővárosi paneltüzekkel, melyek után a biztosítók megtérítették az épületekben esett kárt. Volt azonban olyan társasház is, ahol a lakóknak mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk egy káresemény folytán. Lapunk körbejárta a kapuvári társasházakat és megérdeklődtük, mi is a helyzet a biztosítások frontján.

– Már több mint egy éve kötöttünk a házra biztosítást, hiszen nemcsak én, de a lakosok is fontosnak tartották a lépést – mondta Horváth József, az úgynevezett fehér ház egyik közös képviselője. Hangoztatta: már eddig sem volt ez hiábavaló, hiszen több esemény – beázás, üvegtörés vagy vízkár – után is szinte szó nélkül fizetett a biztosító.

Hasonlóan megtérült a kár az egyik Torony téri lakásban is. A lakótelepiek körében csak cikcakk sornak nevezett házaknak is van biztosításuk, melynek előnyeit egy tűzkárt szenvedett lakó már élvezhette is.

Nem így azonban a Győri úti házakban, ahol éppen napjainkban folyik a „rábeszélés", hiszen a több mint kétszáz lakásos épületek máig nem rendelkeznek közös biztosítással. – Három éve egy lakószövetkezeti közgyűlésen már felmerült a téma, ám a lakók leszavazták a közös biztosítást, amiről jegyzőkönyvet is aláírtak – mondta Molnár Lászlóné, az egyik közös képviselő. Nem mindenki nyugodott meg azonban, ezért például Molnárnéék lépcsőháza is külön biztosítást kötött.

– Azt gondolom, egy kicsit mindenki nyugodtabban alszik ezután – tette hozzá a közös képviselő. Nemrégiben egy viharban több lakótelepi kaputelefon sem „bírta" a villámlást és felmondta a szolgálatot. A házbiztosítás hiánya azonban ebben az esetben azt jelentette, hogy az ott lakók a javításkor mélyen a zsebükbe kellett hogy nyúljanak.

Információink szerint a biztosítótársaságok – egymással versengve – olyan ajánlatokat is letettek az asztalra, hogy a közös házbiztosítás esetén valamelyest csökkenne az egyéni lakásbiztosítás költsége.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alakítsd Európát!

Az Európai Parlament és az Európai Fiatal Újságírók Szövetsége közös szervezésében Brüsszel adott… Tovább olvasom