Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Közös a nyelv, egy az ügy

A csornai premontrei rendház fiatal szerzetesek találkozójának adott otthont. A helyiek megismertették a vendégekkel a prépostsághoz tartozó nevezetességeket.
A csornai premontrei rendházban egy hétig vendégeskedtek fiatal premontrei szerzetesek, akik Gödöllőről és Nagyváradról érkeztek, de volt köztük felvidéki is. Szár Gyula Gergely csornai szerzetes lapunknak elmondta, a tavalyi a próba éve, a noviciátus ideje, ezért csak futólag találkozhattak premontrei fiatalokkal.

Az együtt eltöltött hetet különféle programok színesítették. Fontosnak tartották, hogy a távolról érkezett fiatal szerzetesek megismerjék a csornai prépostsághoz tartozó dunántúli nevezetességeket, régebbi premontrei templomokat. Jártak Mórichidán, Türjén és Szombathelyen is, ahol megnézték a csornai apátság gimnáziumát.

Összetartoznak

Fazakas Zoltán Márton kanonok megjegyezte: – Fontos, hogy példát mutassunk, különösen december ötödike után. Ha máshol is élünk, más körülmények között, mi igenis összetartozunk, közös a nyelvünk, egy az ügyünk.

A gödöllői Kelényi Tamás, Hermann-József testvér elmondta, abban, hogy valaki a szerzetesi hivatás mellett dönt, nagyon meghatározó, hogy honnan jött, milyen élményei vannak. P egy premontrei táborban került közel a rendhez.

Nem könnyű elfogadni

Száraz Kristian Dávid a Felvidékről származik. Három hónapig a kassai premontrei rendházban élt, ahol megismerte a közösséget, ma viszont már a csornai rendház lakója. Huszonhárom éves volt, amikor elhatározta, hogy szerzetes lesz, s bár a család először ellenezte, mára megbékéltek Dávid döntésével. Az ismeretlent nehéz elfogadni.
Reikli János Róbert, Bernát testvér a nagyváradi apátságból érkezett. A premontreiekben elsősorban a szabályozott életforma fogta meg. Elmondása szerint már gyerekkorától papok környezetében mozgott, egyházi nevelésben volt része, de a család eleinte nála sem lelkesedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc házhelyet értékesítenek

Kónyban tovább épül a sport- és szabadidőközpont, közben pedig harminc házhely értékesítését kezdték meg. Mindemellett fejleszteni kívánják az általános iskola felső tagozatát. Tovább olvasom