Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Közmunkával épülnek, szépülnek a rábaközi települések

A megszokott településszépítésen túl többféle munkát végeznek a közcélú munkások. A zöldségtermesztéstől a hóeltakarításon át az ipari terület kialakításáig terjed a közcélúak működése. A polgármesterek sikertörténetnek tartják a kormány ez irányú döntését.

Több rábaközi polgármester is sikernek könyvelte el a kormány azon döntését, hogy a települések közcélú munkásokat alkalmazzanak.

A kormányzati célok teljesülése mellett nemcsak szépülnek a települések, hanem új célok is megjelentek a közcélúak foglalkoztatásában. A hagyományos faluszépítés mellett egyre több helyen termelnek zöldséget a helyi alkalmazottak, de ipari terület kialakításában és napjainkban a hóeltakarításban is részt vesznek.

Kisbabot. A tavalyi év egyik sikertörténeteként is értékelte a közmunkaprogramot a kisbaboti polgármester. Barcza Tibor lapunknak elmondta, három helybéli vett, vesz részt a programban. Ők nemcsak a faluban szükséges kertészi feladatokat végzik el, hanem 2,6 hektárnyi önkormányzati területen zöldséget – burgonyát, káposztát, babot, karfiolt – is termelnek.

A terület nagyságát az idei évben az önkormányzat négy hektárra növeli és egyéb fejlesztésekkel is segíti a segélyezésre és eladásra szánt zöldség termelését.

– Idén is zöldséget, gyümölcsöt termesztenénk, valamint egy önkormányzati tulajdonú házat átalakítunk tároló- és feldolgozóhelyiséggé – mondta Barcza Tibor.

Utóbbiban savanyítást és esetleg lekvárgyártást is terveznek Kisbaboton.

A közcélúak tevékenységéből csak az elmúlt évben félmillió forintos bevételre tett szert a helyi önkormányzat. A hasznot látva idén ezt tovább bővítenék.


Közcélúak munkában. Himodon Kovács István és Farkas János a hóeltakarításban is részt vesznek.
Közcélúak munkában. Himodon Kovács István és Farkas János a hóeltakarításban is részt vesznek.

Himod. Többek közt zöldségtermesztéssel foglalkoznak a himodi közcélú munkások is. Módos Ferencpolgármester elmondta, a programban jelenleg öt ember vesz részt. Ők a most leesett hó eltakarításából veszik ki tevékenyen a részüket.

– Kisbaboti kollégámhoz hasonlóan én is sikeresnek és követendőnek tartom a kormány ez irányú kezdeményezését – mondta a himodi vezető.

Módos Ferenc hozzátette, a zöldség termelése náluk is egyre kiemeltebb szerepet kap. Két éve a helyi konyha számára termelik az alapanyagot, több mint százezres hasznot hozva csak tavaly. A jelenlegi terület nagyságának növelését tervezi a községháza 2013-ban.

– A közcélú munkatársak közül kettőt bevonunk a most induló kazánfelújítási programba. Őket két évig foglalkoztatjuk ezen a területen – mondta a polgármester.

Beled. Beledben is foglalkoznak zöldségtermeléssel a közmunkások, ám Jakab Zoltán illetékes alpolgármester szerint ez csak az egyik szelete a közcélúak foglalkoztatásának.

Már tavaly 1,5 hektáron termeltek hagymát, burgonyát és karfiolt, a közcélúak által végzett, hagyományos településszépítésen és a buszvárók kezelésén felül.

– A zöldségek mellett fél hektáron akácost is ültettek a munkatársak – mondta az alpolgármester.

Jakab Zoltán hozzátette, a helyi temető karbantartása is a közcélúak feladatai közé sorolható, akárcsak legújabb munkájuk.

– Az önkormányzat nemrég vásárolt helyben egy 8,7 hektáros ipari területet, ennek gondozása és kialakítása is a közcélú foglalkoztatottakra hárul – mondta Jakab Zoltán. Megemlítette még, hogy ebben az évben az iskolaudvar gyakorlókertjének gondozását is átveszik a közcélú dolgozók. Ezzel együtt zöldségtermelő kapacitásukat is bővíteni szeretnék.

Olvasóink írták

  • 2. öröksoproni 2013. január 15. 15:30
    „Csak nehogy megint indulókkal aláfestett Híradó - tudósítások készüljenek, ahogy a Vezér mosolyogva, bólogatva sétálgat és kezet fog a rabszolgákkal, mert már csak az hiányzik.”
  • 1. dödike 2013. január 15. 13:47
    „Mennyivel jobbak voltak anno a TSZ-ek.Nem kellett volna szétverni őket és most lenne munkájuk az embereknek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adózásról tájékoztattak Kapuváron - fotók

Adófórumot tartottak az idei adóváltozásokról kedden Kapuváron. Tovább olvasom