Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Közmunkaprogram: van, ahol bevált, másutt csalódtak

Rábaköz - Vegyes fogadtatása van a közel tízmillió forintos pályázati pénzből megvalósított kistérségi közmunkaprogramnak. Egyes helyeken a dolgozók két nap után táppénzre mentek, máshol teljes megelégedéssel dolgoznak, március végéig.

– A Szociális és Munkaügyi Minisztérium írta ki a „Téli közmunkaprogramot", melyre a Kapuvár–Beled kistérség is nyert első körben 5,6 millió, második körben 4,2 millió forintot – mondta el a Kisalföldnek Varga András, a kistérség területfejlesztési menedzsere.

A program befejezési határidejét a szakminisztérium e hónap végéig meghosszabbította. A kistérségi programban harminckét embert foglalkoztatnak, akiket Kapuvárról és a falvak lakói közül választottak ki. A pályázatban részt vevők negyvenöt százaléka rendszeres szociális segélyben részesült, harminc százalékuk ötven év feletti.

A kiválasztásnál a kistér- ség nagy segítséget ka- pott a helyi önkormányza- toktól és a munkaügyi kirendeltségtől.

A települések általában legfeljebb hat embert dolgoztatnak: Kapuváron és Himodon négyet, Gyórón, Vitnyéden és Rábakecölben kettőt, Hövejen és Veszkényben egyet, Beleden hatot, Mihályiban és Osliban ötöt.

Varga András közlése szerint a pályázat tartalmazza az elvégzendő munkákat, ezek között megemlítendő a közterületek rendbetétele és intézmények takarítása.

Osliban a program résztvevői a közterületeken végeznek fenntartási és tisztítási munkákat.
Osliban a program résztvevői a közterületeken végeznek fenntartási és tisztítási munkákat.

– A minisztériumtól már ellenőrizték a programot, mindent rendben találtak – tette hozzá a menedzser. – A tapasztalatok azonban vegyesek. Van, ahol rendben elvégzik a feladatokat, vannak azonban olyan résztvevők is, akik arra használták a biztosított jogviszonyt adó programot, hogy gyorsan elmenjenek táppénzre. A területfejlesztési menedzser szerint március vége után a folytatás bizonytalan, egyelőre ilyen jellegű pályázat. A program talán előzménye lehet az „Út a munkába" projektnek, ám utóbbi keretei még nem tisztázottak.

A pályázati közmunkaprogram települési megítélése is vegyes. Tuba Erik rábakecöli polgármester elmondta: a programban részt vevők közterületi munkákat végeznek, rossz idő esetén az intézmények takarításában segédkeznek. Rábakecölben ezenkívül is voltak közhasznú vagy közcélú munkások, bérüket általában pályázati pénzekből fedezték. Fodor József osli polgármester is hasonló munkákról tudott beszámolni, ám azt hozzátette, a jelenlegi programon kívül pénzhiány miatt nem foglalkoztatnak ilyen jellegű munkásokat. Hasonlóan nyilatkozott Pap Lajosné mihályi polgármester is, aki szerint a projekten kívül az önkormányzatnak nincs fedezete ilyen jellegű munkákra, évente egy közcélú dolgozót alkalmaznak. Emellett a jelenlegi dolgozókkal meg van elégedve, Mihályiban szintén közterületi és takarítási munkákat végeznek.

Tompáné Balogh Mária beledi polgármester azonban elégedetlen a helyzettel. Mint hangsúlyozta, a közmunkások egy része szinte pár napos munka után táppénzre menekült.

– A programmal nincs bajom, hiszen más forrás nem áll rendelkezésre és a kijelölt munkákra máshogy nem kapunk-kapnánk embert – mondta a polgármester. Hozzátette: a beledi dolgozók egy része szakképzett, őket egyéb munkákon is alkalmazzák, sőt, Tompáné szerint velük hosszú távon is el tudná képzelni a munkát. A programon kívül – a munkaügyi kirendeltség segítségével – évente két-három embert foglalkoztat a beledi községháza.

Olvasóink írták

 • 3. F.L. 2009. március 12. 05:58
  „Dolgozni Kell! Örüljünk, hogy van mit...”
 • 2. pampus 2009. március 09. 11:30
  „Kár, hogy nem lehet ide beszkennelni a "közmunka" utáni "bérlapot" a munkaszerződést a munkaköri leírást nemi s beszélve a munkahelyek baleseti és aszociális ellátottságairól szakszervezeti lehetőségekről.
  Ja így könnyű, azt mondani, hogy nem szeretnek az emberek dolgozni!
  Szerintem nem szeretik, ha a munkáltató csak követel és a munkaadói felelősség alól pedig kibújik.”
 • 1. Roli0910 2009. március 07. 16:48
  „-Mint hangsúlyozta, a közmunkások egy része szinte pár napos munka után táppénzre menekült. -

  Kik lehetnek azok?
  Megvonnám tőlük az összes járadékot egy életre!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely-kupa

A szili Szent István Körzeti Általános Iskola Diáksportköre idén is megrendezte hagyományos, Székely… Tovább olvasom