Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Közhasznú polgárőrök

Kapuvár - Közhasznú egyesületet szeretnének a kapuvári polgárőrök, akik minden hétvégén a város utcáin járőröznek. Az egyesület elnöke szerint már több renitens fiatalt is elkaptak szombati akcióik során.
– Már harmadik éve dolgozunk a városban, de a közhasznú szervezetté való bejegyzésünk 2007 óta folyamatban van – mondta el a Kisalföldnek Horváth József, a kapuvári polgárőrök vezetője. A babóti csapatból „kinőtt" kapuvári szervezetben egyelőre tizenegyen dolgoznak, ám az elnök szerint lenne még jelentkező a városban.

Fenntartásukat tagdíjakból és támogatásokból, valamint bérmunkákból fedezik, Horváth József szerint épp a támogatások szervezettebb befogadása miatt szeretnének közhasznú szervezet lenni. Irodájukat a helyi önkormányzat térítésmentesen biztosította.

– Minden szombaton rendszeresen adunk szolgálatot, este tizenegytől hajnali négy óráig – mondta az elnök. Ezenkívül városi és ünnepi rendezvényeken is részt vesznek, többek közt a rendőrségnek segítettek például mindenszentek környékén. Az elnök szerint a rendőrökkel gyümölcsöző az együttműködés, ám ezt még jobbá, szorosabbá tennék a polgárőrök. Több esetben dolgoznak össze a babótiakkal, számos alkalommal utóbbi csapat mátrixos autójával is. Az elnök elmondása szerint meglehetősen szomorú tapasztalatokat szereznek Kapuvár hétvégéiről. Mint mondta, szinte minden szombat éjszakára jut tennivaló, jobbára a törő-zúzó fiatalokkal gyűlik meg a bajuk.

Éjszakai járőrben a polgárőrség: Fülöp Zsolt és Horváth József (jobbról) .
Éjszakai járőrben a polgárőrség: Fülöp Zsolt és Horváth József (jobbról) .

– Egy alkalommal az egyik belvárosi bolt ablakát törte be egy „szórakozni vágyó" fiatal, amikor munkatársaim a helyszínen elkapták és a rendőrök kiérkezéséig fogva is tartották az elkövetőt – mesélt Horváth József a mozgalmas szombatokról. Hozzátette, ez utóbbi esetben a boltos áruját megmentették a későbbi ellopástól is. Máskor a közlekedőkkel akadt problémájuk. Egy esetben az egyik sofőr, barátainak integetve több közlekedési táblát tarolt le a városban, mire a polgárőrök elkapták az autóvezetőt és átadták a rendőröknek.

Horváth József tapasztalatai alapján úgy véli, a polgárőrök jól kiegészítik a Kapuvári Rendőrkapitányság munkáját, éjszakai részvételükre egyre nagyobb szükség lesz a rábaközi kisvárosban is.

Olvasóink írták

 • 6. MTT 2009. február 15. 18:46
  „EZ ÍGY VAN, KEDVES ELŐTTEM SZÓLÓ. DE NEM ÖSSZETÉVESZTENDŐ A HIVATALOS SZEMÉLLYEL. ÖN, HA RENDŐRREL LÁT EL KÖZÖS, SEGÍTŐ SZOLGÁLATOT, ÖN A HIVATALOS SZEMÉLY SEGÍTŐJEKÉNT VAN JELEN. JÓ LENNE, HA TISZTÁBAN LENNÉNEK AZZAL, MI AZ AMIT MEGTEHETNEK ÉS MI AZ AMIHEZ NINCS JOGUK. KELLENEK, A JELENLÉTÜK MEGNYUGTATÓ LEHET, FŐLEG AZ IDŐSEKNEK,EGYEDÜL ÉLŐKNEK. JÓ EGÉSZSÉGET A MUNKÁJUKHOZ.”
 • 5. lindeh20 2009. február 15. 14:01
  „A polgárőr. közfeladatot elláto személy,Azért vagyunk hogy a hatoságot és a lakosságnak segitsünk.”
 • 4. Imre82 2009. február 12. 15:47
  „"meglehetősen szomorú tapasztalatokat szereznek Kapuvár hétvégéiről"

  Ezzel csak egyetérteni lehet, egy siralomvölgy ez a város szombat este.”
 • 3. Ms.Wolf 2009. február 10. 20:16
  „pfff :)”
 • 2. arany 2009. február 09. 21:00
  „Persze a fiataloknak joguk van randarílozni ugye?
  Ha így megy csak a fiatalok ökör módjukat megállítani szükség van rájuk. Igaz? Vagy menjen tovább így az ocska viselkedésmódjuk?”
 • 1. Egressy 2009. február 09. 16:32
  „Pár dolgot azért nem árt tisztázni!
  A polgárőrnek, nincsen semmivel több joga mint bármelyik becsületes Magyar állampolgárnak. Tehát szolgálata ellátása során, nem minősül hivatalos személynek.
  A szolgálat ellátása során, /sem előtte/ alkoholt ne fogyasszon. /De gondolom ezt ugy is betartják!DPP/
  Csak megfelelő indok alapján tarthat vissza bármilyen személyt. Ellenkező esetben a személyi szabadságot korlátozza.
  Amugy sok sikert a munkájukhoz!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonyan báloztak a sportolók

Kapuvár - Báloztak a kapuvári sportolók a hét végén. A kapuvári sportegyesület idén ünnepli… Tovább olvasom