Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Közepes termés, elfogadható ár

A tavaszi repce kivételével valamennyi gabonát betakarították már a csornai Csukás-iskola földjeiről. Az eredmény: közepes termés, elfogadható felvásárlási ár.
Közepes eredménnyel zárja az idei szezont a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdasága. A betakarítást náluk is az időjárás hátráltatja mostanában, még a tavaszi repcéjük várja az aratást. Kocsis Zoltán, a gazdaság vezetője úgy véli: az idei gyenge hozamot némileg kompenzálják a felvásárlási árak.

Kocsis Zoltán a gabonák hozamával nem igazán elégedett. A napraforgóban még bízik a fiatal agrármérnök.
Kocsis Zoltán a gabonák hozamával nem igazán elégedett. A napraforgóban még bízik a fiatal agrármérnök.

– Az őszi káposztarepcével kezdtük az aratást, ötvenöt hektáron termeltük a növényt – mondta a Kisalföldnek a szakember.
– Nem kifejezetten jó, a két tonnát alig meghaladó átlagot értünk el. Ősszel eléggé lassan kelt a mag, az állomány ritka lett. Szerencsére azért kimunkálni nem kellett, ahogy több környékbeli gazdatársnak. A repce után jött az őszi búza harmincöt hektáros területen. Valamivel több mint öttonnás eredményt könyvelhettünk el, ami a körülmények figyelembevételével elfogadható. A gabona minősége változó lett. Tavaszi árpát tíz hektáron termeltünk csupán, négytonnás hektáronkénti hozammal. Idén először vetettünk tavaszi repcét, ami már szintén megérett a betakarításra. Az időjárás, a sok csapadék miatt várakoznunk kell, de bízom benne, hogy még a héten azzal is végzünk. Amilyen gyorsan indult egyébként a betakarítás ezen a nyáron, most úgy meg is torpant.

A Csukás-földeken a tavaszi repce learatásával már csak a napraforgó marad. Kocsis Zoltán szerint biztató képet mutat egyelőre. A nagy szárazságot ugyan megsínylette, de úgy látja, még időben jött a vetésre az eső, a mostani csapadék azonban már nem hiányzik neki. A felvásárlásról a tangazdaság vezetője megjegyezte: kereslet van a gabonákra, és az ár miatt sincs okuk panaszra.

– A gyengébb hozamot így némileg kiegyenlíti az ár. Igaz, hogy a termesztési költségek viszont jelentősen emelkedtek. Gondoljunk csak a gázolajra vagy a növényvédő szerek, a vetőmagok, a műtrágyák árára – mondta Kocsis Zoltán. Hozzátette: az iskola birtokán jövőre a vetésforgót figyelembe véve az ideihez hasonló szerkezetben gazdálkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai fejlesztések 12 rábaközi településen

Turisztikai fejlesztéseket adtak át a hétvégén a Kapuvár–beledi kistérségben. Tovább olvasom