Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Közel ötven évig gyógyított

˝Egy idős betegem mondta régen: ha az orvos úgy érzi, hogy fárad, jobb, ha átadja a helyét. Én úgy érzem, számomra most jött el ez az idő˝ – mondta dr. Balázs Mihály nyugdíjba vonuló bősárkányi háziorvos.

Közel ötven év gyógyító munka után nyugdíjba vonult dr. Balázs Mihály, Bősárkány háziorvosa. Balázs doktor a napi munka mellett a tudományos kutatásokból is kivette a részét. Nevéhez fűződik például a koraszülések és a magnézium közti kapcsolat vizsgálata.

– Tokajban születtem, hatodik gyerekként és első fiúként a családban – kezdte a visszaemlékezést a legelején. – Édesapám korán meghalt, mindössze két és fél éves voltam. Nehéz körülmények között éltünk, de az egyház a segítségünkre sietett és tízévesen Budapestre kerültem a lazaristák apostoli iskolájába. Az államosításkor a piaristák vettek át bennünket és ott is érettségiztem 1955-ben. A továbbtanulás egyértelmű volt, hiszen már gyerekkorom óta készültem az orvosi pályára.

Dr. Balázs Mihály: ˝Nem szakadok el teljesen a Rábaköztől. Ügyeletet vállalok és helyettesítek is.˝
Dr. Balázs Mihály: ˝Nem szakadok el teljesen a Rábaköztől. Ügyeletet vállalok és helyettesítek is.˝


–  Igaz, a piarista ˝előélet˝ azokban az időkben nem volt túl jó ajánlólevél, de mivel édesapám munkás származású volt, felvettek az egyetemre – folytatta dr. Balázs Mihály. – 1961-ben végeztem, de már az egyetemi évek alatt is részt vettem különböző tudományos munkákban. 

A diplomaosztó utáni elhelyezkedés azonban nem egészen a terveim szerint alakult.

A fiatal doktort behívatták és közölték vele: politikailag többet vártak volna tőle, ezért jobban teszi, ha falusi körzetet keres magának és ott kezdi meg a gyógyítást. Így került a Veszprém megyei Tés községbe.

– Nehezen barátkoztam meg a gondolattal, de elhatároztam, azért is megmutatom, hogy falun is lehet értelmes és tudományos munkát végezni. Ekkor már nős voltam, és első fiunk is megszületett. Egy gyógyszergyárral vettem fel a kapcsolatot és a Scutamil C nevű gyógyszer kikísérletezésében közreműködtem. Tésen három évet töltöttünk el, amikor dr. Krekó Imre csornai járási főorvos csábított Bősárkányba. 1964 októberében érkeztünk meg a faluba. Egészen más jellegű település, mint a korábbi helyem volt. Egyrészt gazdagabb is, másrészt a közélete is sokkal mozgalmasabb, sokrétűbb volt. Itt aztán a tudományos területen is dolgozhattam kedvemre.

Dr. Balázs Mihály a koraszülések okait kezdte kutatni. A térségben ugyanis az országos átlagnál jóval nagyobb számban fordultak elő ilyen esetek.

– A talaj magnéziumtartalmát vizsgáltuk és kiderült, hogy a korábbinál lényegesen kisebb mértékű, mint húsz éve. Az intenzív műtrágyázás során ugyanis mindent megadtak a földnek, csak éppen ezt nem.

Dr. Balázs Mihály: ˝A ma is használatos magnéziumtartalmú szerek gyártását a mi kutatásaink alapján indították el.˝
Dr. Balázs Mihály: ˝A ma is használatos magnéziumtartalmú szerek gyártását a mi kutatásaink alapján indították el.˝

Állatkísérleteket végeztünk, aztán a jó eredmények után a kismamák szervezetét is dúsítottuk magnéziummal. Öt év alatt a koraszülések száma tizennégy százalékról nyolc százalékra esett vissza. Drámai csökkenés volt ez – számolt be eredményeikről. – Tanulmányoztam a német, a francia, az orosz szakirodalmat és ennek köszönhetően eljutottam többször Párizsba és Németország több városába. A megfigyeléseinkről tarthattam előadást a külföldi kollégáknak. Büszkén mondhatom, hogy a ma is használatos magnéziumtartalmú szerek gyártását a mi kutatásaink alapján indították el. Vizsgáltam aztán később a magnézium és a tejelválasztás kapcsolatát. Azt is sikerült kideríteni, hogy a spontán abortuszok jó részének oka, hogy a magzatban kevés a magnézium. Szép eredményeket értünk el és ez nekem sok örömet okozott. Közben gyarapodott a család is. Misi fiam után megszületett Gyuri, aztán a kislányom, Marcsi és még egy fiú, Tamás. Nagyon jól éreztük magunkat Bősárkányban. A munkámhoz persze szükség volt a stabil családi háttérre, a biztonságos otthonra, amit a feleségem teremtett meg.

Balázs doktor a közéletben is aktív szerepet vállalt. Tagja lett az egyházközségi képviselő-testületnek és felkérték tanácstagnak is. Mivel egyházi ˝priusza˝ nem jelentett akadályt, azt is elvállalta. A társadalmi szerepvállalás, a tudományos munka, a napi gyógyítás és a családnevelés mellett észre sem vették, hogy telik az idő. Egyszer csak dr. Balázs Mihálynak eszébe jutott az első bősárkányi betege.

– Idős ember volt, és azzal kopogtatott be, hogy a régi orvosától átkéri magát hozzám. Azt mondta: ha egy orvos – akármilyen jól végzi is a munkáját – érzi, hogy fárad, fogytán az ereje, jobban teszi, ha abbahagyja. Én most érzem úgy, eljött ez az idő. Szerencsére a praxist jó kezekben hagyom, dr. Petró Andor lesz az utódom.

A doktor úr persze nem hagy fel a gyógyítással. Azt mondja, egy orvosnak halála lehet, ha átmenet nélkül lép ki a rendelőből. Havonta néhány alkalommal ügyeletet vállal majd Csornán, és helyettesíti is a kollégákat, ha szükség lesz rá. Feleségével Budapestre költöznek, de így a Rábaköztől, a betegektől nem szakad el.

– Negyvenhat esztendőt töltöttünk Bősárkányban, szép évtizedeket és már most hiányoznak az itteniek. Sok szeretetet, tiszteletet kaptunk itt. Fáj, hogy el kell válnom munkatársaimtól. Egyik kolléganőm negyven éve, a másik húsz éve segíti munkámat – jegyezte meg dr. Balázs Mihály.

Olvasóink írták

 • 4. sivatag66 2010. január 23. 03:49
  „ficki !!!!
  Mi kétértelmű????”
 • 3. Daemon5 2010. január 22. 21:33
  „Nekem háziorvosom volt és csak jót tudok mondani róla!!!
  Sokat köszönhet neki a térség!!!
  Barbacs,Maglóca,Hanságliget,Acsalag,Bősárkány!!!
  Ezekre a helyekre eljárt hetente 2-szer!!
  Köszönjük!”
 • 2. ficki 2010. január 21. 18:07
  „Ez elég kétértelmű hozzászólás....”
 • 1. sivatag66 2010. január 21. 04:37
  „További jó egészséget doktor úr!!!
  A fiához gratulálok,szerintem a környék leg lelkiismeretesebb orvosa !!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos szanyi cigánybál

Szany - Január 22-én, pénteken este hét órától tartják a Bokréta vendéglőben a hagyományos… Tovább olvasom