Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Közel a csőd

A takarmányárak emelkedése, valamint a különböző támogatások megszűnése csődközeli helyzetbe juttatta a sertéstartókat. A szakemberek szerint az EU-csatlakozásig hatékony állami beavatkozásra, igazi koncepcióra és termelői összefogásra lenne szükség.

Napjainkra drámai helyzet alakult ki a sertéságazatban. Molnár István bábolnai nagytermelő elmondta: az intervenciós minőségi támogatás október elejétől megszűnt. Ezzel szinte egy időben eltörölték a húsipar költségcsökkentő támogatását is.
Napjainkra az új gabonák ára is húsz százalékot emelkedett, valamint nőtt az energia díja is. Ezért a mostani önköltségi ár Molnár István szerint legalább 295–300 forint. A még meglévő, disznónkénti 2–3000 forintos támogatást is figyelembe véve a felvásárlási ár így is legfeljebb 260 forint, így a termelők vesztesége kilónként 30–40 forint.

Ahogy azt Molnár István elmondta, a támogatások megszűnésével együtt megszűnt azon egyeztető bizottság munkája is, aminek feladata a sertésárak EU-s igazítása volt, így az árak október elsejétől a szabadáras kategóriába kerültek.
– Olyan gazdasági környezetet szabadítanak a magyar piacra, ahol a támogatások kialakulatlan rendszere miatti dömpingárakkal rövid időn belül tönkretehetik a helyi gazdákat. Úgy gondolom, ez egyértelműen a politika rossz döntéseinek tudható be. Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a politika halálra ítélte az otthoni sertéstenyésztést – jelentette ki Molnár István, majd hozzátette: a veszteségek már elviselhetetlenek, s az EU-s csatlakozásig még a nagy termelők egy jó része is elvérezhet. A termelőknél már nincsenek tartalékok. Amennyiben az állam nem segít az ágazaton, úgy a gazdák akár demonstrációkra is elszántak.

Kilencven vágóhíd bezár

„ Már a rendszerváltáskor hosszú távú cselekvési tervet kellett volna kidolgozni, hiszen a nagy világpiaci termelők a fejlesztéseiket hamar végrehajtották, így előnyük a globális piacon szinte behozhatatlan. Ennek következményei mutatkoznak meg napjaink ismétlődő sertésválságaiban is, melyeket a kormányok csak tűzoltó technikával orvosolnak, hiszen nincs hosszú távú koncepció!"

A feldolgozók érdeke is a versenyképes ár

Jankó Ferenc szerint napjaink csökkenő felvásárlási árai is ezt a tendenciát jelzik, legalábbis ez év végéig. Pedig ahogy kifejtette, az alacsony ár a húsiparnak sem érdeke. Sokkal inkább egy versenyképes

piaci ár, melyből a termelők is folyamatosan tudnának működni, és elvégezhetnék a szükséges fejlesztéseket a minőségbiztosítás és a magas színvonalú termelés érdekében. Véleménye szerint a jövőbeni megoldás a megmaradó nagyobb termelők teljes összefogása lehetne, hiszen a csatlakozásig még van erre lehetőség. „Sajnos a nyugati termelői és feldolgozói csoportok belépése a gyengén védett magyar piacra a tulajdonosi kör teljes megváltozásához vezet, amiből valószínűleg a tőkeszegény magyar termelők ki fognak maradni. Újra csak azt tudom javasolni, hogy a sertéságazat bírja rá a kormányt az azonnali és hathatós beavatkozásra, valamint a hosszú távú ágazati koncepció megvalósítására, mert e nélkül vége a magyar sertéstenyésztésnek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezáruló nyomozás

A Kisalföld úgy tudja, hogy a végéhez közeledik a rendőrségi eljárás a jelentős összegű… Tovább olvasom