Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Kotta és rím a lélek hangjain

Gülch Csaba kollégánk és Dinnyés József daltulajdonos verses-zenés estjén csaknem megtelt a faluház Győrsövényházon.
Gülch Csaba
A költőt hazavárták. Bob Dinnyés daltulajdonos gitárakkordjaira pedig elnémult a terem, majd a megzenésített versek után kitörő taps jelezte a sikert. Gülch Csaba kollégánk és Dinnyés József daltulajdonos verses-zenés estjén csaknem megtelt a faluház Győrsövényházon.

Horváth Terézt harminc-harmincöt éves kapcsolat fűzi a daltulajdonos Dinnyés Józsefhez. Fesztiválokon, rádióban, televízióban hallgatta őt, az élmény kitörölhetetlen. A győrsövényházi asszony most is kíváncsi volt a versekre, a dalokra. Az előadók üzenete néhány évig bizonyára most is kitart.

A daltulajdonos szerint Gülch Csaba versei egységes világképet közvetítenek, külön viszont egy-egy szimbólumot fejeznek ki. A közös est része a vers, a dallam, az ember és Isten kapcsolata is.

Dinnyés József
– Tudtam róla, hogy létezik valahol egy Gülch nevű íróember, de Dunaszerdahelyen, a Vámbéry-antológia kapcsán szembesültem a ténnyel: fantasztikus verseket ír – árulta el Dinnyés József előadó. – Gyorsan leszidtam, mondván, ha egy ilyen jó versed van, bizonyosan akad több is. Mire végigolvastam A liget fejedelmét, megszületett a dallam. Csaba olyan költő, aki nem tudja magáról, hogy zeneszerző is.
– Szeretetre méltóan alakult a mi alkotói kapcsolatunk – vallja Gülch Csaba, aki tizennégy éven át, 1994-ig tanított Győrsövényházon. – Megtisztelő, hogy Dinnyés József a barátjaként nevez a honlapján.

Dallamai szárnyakat adtak soraimnak, ami nagy boldogság.
A Profán zsoltár című kötet tavaly ősszel az V. Győri Könyvszalonra jelent meg. Írott szóval, tokkal és egy zenei CD-vel. Az alkotópáros azóta járja a megyét és az országot, fellép, ahová csak hívják őket. Az aprólékos pontossággal és egyedülálló érzékenységgel felvázolt pillanatok életünk rezdüléseit örökítik meg – a látleletből jó meríteni, tartalékolni. A legközelebbi találkozásig szinte bizonyosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik vagy újraéled a Rábaközi Napok?

Egykoron valódi népünnepélynek számított és rengeteg embert mozgatott meg a Rábaközben a Rábaközi… Tovább olvasom