Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kötetbe zárva is őrzik múltjukat

Kötetbe foglalták Hövej történelmét és népszerű a csipkemúzeum is a faluban. A múlt értékei mellett próbálnak újakat is alkotni a településen és kényelmessé tenni a községet.
Alapos kutatómunka után az idei falunapon adták ki Hövej történetét könyv formájában. Csiszár Attila helytörténész munkáját a falubeliek, de a Hövejről elszármazottak is segítették dokumentumokkal, fényképekkel. A múlt és a helyi értékek ápolására másik bizonyíték a településen, hogy nemrégiben díszkivilágítást kapott a templom. A látványos beruházást az önkormányzat saját erőből valósította meg.

A faluban nagy változást hozott, hogy idén beindult a falugondnoki szolgálat. Horváth Istvánné polgármester szerint egyre kedveltebb lesz ez az intézmény.

– A falugondnoki szolgálat elindítása jótékony hatással volt a település életére, és a kezdeti idegenkedés után ma már bátran igénybe veszik a helyiek – mondta Horváth Istvánné. – Főként persze az idősebbek veszik nagy hasznát, amivel a fiataloknak is segítünk, hiszen a szülők, nagyszülők utaztatását a falugondnok oldja meg. Ezen túl az ebédszállítás a falubusszal történik és az iskolások is azzal utaznak, sőt, a közterületek rendben tartása is a gondnok feladata.

A közelmúlt kistelepüléseket érintő változásai Hövejt is érintették, legérzékenyebben talán a helyi postahivatal bezárása, a mobil postakocsi bevezetése.

Postából könyvtár

– A fogadtatás vegyes volt érzésem szerint, de a hövejiek megpróbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Az idősebbeknek talán előnyös a mobil posta, de azoknak, akik eljárnak dolgozni, semmiképpen. Az önkormányzatnak annyi haszna van az intézkedésből, hogy a hivatalban felszabadult az irodahelyiség, amelyet felújítás után könyvtárként hasznosítunk – jegyezte meg a polgármester. A távolabbi tervek között szerepel az Ady Endre és az Árpád utca felújítása, amit pályázati támogatással szeretnének megoldani. Szintén ily módon próbálják a temető ravatalozóját rendbe tenni. A nyolcmillió forintos beruházáshoz huszonöt százalékos önrészt kell biztosítani, már benyújtották igényüket, várják az eredményt.

Iskolabezárás csak a legvégső esetben

– A gyereklétszám egyelőre még lehetővé teszi, hogy fenntartsuk intézményeinket, de nagy odafigyelést és gondos gazdálkodást igényel. A végsőkig kitartunk, de ha a létszám tényleg annyira kevés lesz, akkor nem tehetünk mást, bezárjuk a nemrégiben felújított épületeket. Hangsúlyozom, hogy ezt csak a legrosszabb esetben tesszük meg – emelte ki a polgármester.

Horváth Istvánné azt mondja: arra törekednek, hogy a falu komfortos, kényelmes legyen, az ott élők jól érezzék magukat. Ennek szellemében fognak hozzá a felújításokhoz, teszik rendbe az út menti kereszteket, szakrális emlékhelyeket, raknak le díszburkolatot a temetőben és nyitották meg a falumúzeumot is. A gyűjtemény különben igencsak népszerű a kirándulók körében, az ország minden részéről, de külföldről is sok látogatójuk akad. Nagy hangsúlyt fektetnek a pályázatokra is, hiszen csupán a település 22 millió forintos költségvetéséből nem futná a fejlesztésekre, beruházásokra.

Tervezik az orvosi rendelő akadálymentesítését, valamint ragaszkodnak az iskola és az óvoda működtetéséhez is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó önkormányzati ingatlanok

Ötvenszázalékosan teljesültek az önkormányzat bevételei és kiadásai júniusra Kapuváron –… Tovább olvasom