Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Kötelező a hólapátolás, az ároktisztítás

Rendeletben határozta meg a csornai képviselő-testület a közösségi együttélés szabályait. Akik megszegik az előírtakat, akár 150 ezer forintos bírságra is számíthatnak. Nincsenek túlzott elvárások.

A hazai önkormányzatoknak törvény teszi lehetővé, hogy rendeletben fektessék le azokat az alapvető normákat, melyekhez a helyieknek tartaniuk kell magukat. A csornai képviselő-testület élt jogával és meghatározta a szabályokat. A „helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait".

Helyszíni bírságtól nem kell tartaniuk a csornaiaknak, mivel azt közterület-felügyelő szabhat ki. A városban viszont nincs ilyen. A vétkesek közigazgatási bírságot kapnak, aminek felső határát 150 ezer forintban határozták meg. Kirovása a jegyző hatásköre. Mértékét a rendelet szerint úgy kell meghatározni, hogy igazodjék a cselekmény súlyához, illetve érvényesíteni kell a fokozatosság elvét is. Azaz várhatóan először csak felszólítás és figyelmeztetés várható, s csak utána a bírság.

 Az ingatlantulajdonosoknak kötelességük házuk előtt rendet tartani. Gombás Imre a Toldi utcában, kihasználva a jó időt, eleget tesz a szabályzatnak.
Az ingatlantulajdonosoknak kötelességük házuk előtt rendet tartani. Gombás Imre a Toldi utcában, kihasználva a jó időt, eleget tesz a szabályzatnak.

És hogy mivel is lehet megsérteni a közösségi együttélés alapvető szabályait? Például azzal, ha valaki visszaél a város nevével, vagy engedély nélkül használja a csornai jelzőt. Ugyanígy a zászló és címer használatának is szabályai vannak, ahogy az ingatlanok házszámozásának is. A köztemetők rendjének megsértése is szankciókat von maga után.

Egyértelmű szabályok vonatkoznak a közterületek tisztán tartására vagy a kerti hulladék kezelésére. Azaz bírságra számíthat, aki a háza előtti területet nem tartja rendben, a vízelvezető árkot nem tisztítja vagy nem irtja ingatlanán a rágcsálókat. Ugyancsak szabálytalanságot követ el, aki nem takarítja le a havat, nem síktalanítja a járdát. Aki szabálytalanul égeti el kerti hulladékát, nem gondoskodik a járda fölé benyúló ágak, bokrok nyeséséről, az ingatlanára kihelyezett, idejétmúlt falraga-
szok eltávolításáról.

A közterületek használata is szabályokhoz kötött. Például a játszótereket tíz éven aluli gyerekek csak nagykorú felügyelete mellett használhatják. Ha valaki zöldterületen építési munkát végez, utána köteles azt helyreállítani, a növényzetet pedig egy éven át gondozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megjelentek portáján a malacok is

A kapuvári Kiss M. Vencel a helyi lóbarát-egyesület egyik alapítójaként a hagyományőrzést, a lovak szeretetét népszerűsíti. Tovább olvasom