Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Kóser termékek a Rábaközből

Brüsszelbe is elküldte, az EU-központban támogató tanácsokkal fogadták gazdasági tanulmányát. Máté Imre maglócai születésű, ma (még) Münchenben élő költő, neves borosgazda évek óta a Rábaköz „visszatermészetesítését” szorgalmazza.
Máté Imre
– A „kóser" termeléshez elengedhetetlen vidékünk renaturalizálása. Többek között ennek részleteiről is írtam tanulmányomban, illetve arról, hogy miként segítheti az ésszerű uniós csatlakozás kis tájegységünk felemelkedését – nyilatkozta érdeklődésünkre Máté Imre.

– Amit a politika „elengedett", azt a szakértelemnek, a helyi érdekelteknek kell regionális szinten, sajátos és saját utakon korrigálni. Hogy miként? Például a testvérvárosok mintájára létre lehetne hozni testvérvállalkozásokat az unió más országainak megfelelő cégeivel.

Ilyen terület lehetne a turisztika, hiszen a magyar idegenforgalom nyári, az osztrák pedig főként téli. Mi a nyári vendégeinket irányítanánk „tovább" Ausztriába, Szlovéniába téli turistának, illetve fordítva is működne a rendszer. Ez a fajta kooperáció más termelési ágazatokban is elképzelhető.

Máté Imre elmondta: a Rábaköz mezőgazdasági termékei csak úgy érvényesülhetnek, ha különlegesek, mert a „különleges termelésű, feldolgozású, ízesítésű és kiváló minőségű termékek előállítását az EU pártfogolja".

– Ezt a minőséget az izraelita vallás tisztaságkódexéből átvéve nevezzük „kóser"-nek, amit az uniós bürokrácia a maga bonyolult nyelvén körülír. Megjegyzem: Brüsszelben szeretnek körülírni. Szóval „kóser" az áru akkor, ha „különleges és kiváló minőségű", ha a feltételekhez szükséges és hagyományos módon termelik és annak megfelelően dolgozzák fel. Mi a teendő? Létrehozni a Rábaközben egy társulást, ami kötelezi magát az ilyenfajta termelésre.

Mi egyébként már szorgalmaztunk egy ilyent bodonhelyi központtal, de Makkos Attila barátom halála – a falu polgármestere volt – kicsit megtorpantott bennünket. Remélem, tudjuk folytatni a kezdeményezést! Meg kell említenem Moskovits Dávid nevét, aki a természetes termelési módokkal foglalkozó szakemberként Brüsszelben és New Yorkban is kezdeményezéseink mellé áll.

Hogy a „kóser" termékért mit nyújt az EU, arról Máté Imre így nyilatkozott: „Az unió támogatja magát a szándékot, a berendeződést erre a termelésre és garantálja az ilyen áruk felvásárlását. Ezzel a legégetőbb gond oldódna meg, vagyis az, hogy a Rábaközben hová, kinek termeljenek."

Költő-borász a társulásról

„ Minőségi termékeket előállíthat egyszemélyes magánvállalat is, ha nagyságrendje megfelelő. A »társulást« a kistermelők érdekében tartom nagyon fontosnak, akik egyedül semmilyen gazdasági úton sem tudnak elindulni. Meggyőződésem, hogy az idő fontos gazdasági faktor, ezért mielőbb cselekedni kell és létrehozni ezeket a »közösségeket«."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Településközpont háromszázmillióból

A beledi önkormányzat következő évi terveiben a legfontosabb célként a várossá válást jelölték meg.… Tovább olvasom