Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Környezetvédők a wollsdorfi bőrgyárban

Rába mente - A Rába-habzás egyik felelőseként emlegetett wollsdorfi bőrgyárba látogattak szentgotthárdi környezetvédők. Fejlesztésekről, környezetvédő beruházásokról tájékoztatták őket.
„A Rába-habzás megszüntetését az osztrákokkal való együttműködés is segítheti" – véli Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard Egyesület elnöke. A civil környezetvédő szervezet képviselői többször találkoztak már az osztrák szakminisztérium munkatársaival és a Boxmark feldbachi bőrgyárában is voltak. Az elmúlt hétvégén a wollsdorfi bőrgyárba látogattak. A magyarokat dr. Joachim Haidacher ügyvezető igazgató és Michael Seelich környezetvédelmi vezető fogadta.Woki Zoltán az üzemről elöljáróban megjegyezte:  a hetvenéves bőrgyárban nyolcszázan dolgoznak, legfőbb termékük a gépkocsi-kormánykerék bőrbevonata. Termékeiket 30 országba exportálják. A szentgotthárdi civileket természetesen leginkább az üzem környezetvédelmi rendszere érdekelte.
A 30 országba szállító cég beruházásainak tervezett összköltsége 1,2 millió euró.
A 30 országba szállító cég beruházásainak tervezett összköltsége 1,2 millió euró.

– A bőrgyár két projektet indít a hatékonyabb szennyvíztisztítás érdekében – mondta el tapasztalatait Woki Zoltán. – Az elsőt még idén átadják, amely után az ammónium-nitrogén és a felületi feszültség mutatói javulnak. Mindezt a technológiai folyamat módosításával, korszerűsítésével érik el, például nagyobb méretű tisztítómedencék, több szennyvízpuffer beépítésével. Ezt a projekttervet a magyar hatóságok már elfogadták. A második fejlesztés a Pronas elnöke szerint 2010-re készülhet el, ami egy kiegészítő szennyvíztisztítási állomást jelent, hasonlót, mint a két Boxmark-bőrgyárban. A beruházások tervezett összköltsége 1,2 millió euró.

Woki Zoltán – középen – a wollsdorfi bőrgyár vezetőivel.
Woki Zoltán – középen – a wollsdorfi bőrgyár vezetőivel.

– A napokban készült el egy kísérleti berendezés, amelyet öt héten keresztül működtetnek – folytatta Woki Zoltán. – A bőrgyárban megtudtuk, hogy egy kevésbé veszélyes alternatív cserzőanyagot is keresnek a beszállítóknál. Mivel Wollsdorfban teljesen más a technológiai folyamat, nem olyan könnyű a kiváltása, mint a Boxmark-bőrgyárak esetében. A cég vezetőivel beszéltünk még további szakmai tapasztalatcseréről, illetve egy magyar találmány esetleges felhasználásáról is.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2008. május 18. 04:40
    „Grim legszebb mesei "osztrak" modra! Hol van a magyar kormany??? (hazaarulo)! A raba addig fog habozni
    mig kinem szarad!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerték: drogoztak a vasútállomás mellett

Kóny - A vasútállomás környékén igazoltattak a csornai rendőrök két autóban összesen öt fiatalt a… Tovább olvasom