Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Környezetvédelmi program és adóemelések

Kapuvár - Az önkormányzat több helyi adónem emeléséről döntött, valamint tárgyalták a város környezetvédelmi programját. A képviselők szerint már érezhetők a takarékossági intézkedések.
Az idei költségvetési rendelet módosításának tárgyalásával kezdődött a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülése. A még nem végleges városi büdzséről szólva Pintér Gábor (Fidesz – MPSZ) képviselő elmondta: a költségvetés jelenlegi helyzete jó alapot teremt a jövő évi büdzséhez.
Több képviselő szerint már érezhetők a takarékossági intézkedések hatásai.

A város környezetvédelmi programjáról Németh Csóka Gábor alpolgármester elmondta: a kétévente elvégzett ellenőrzések eredményeit nem látja az anyagban, s pontatlanságok is megfigyelhetők benne. – Nincsenek konkrét célok és például az illegális szemétlerakók sincsenek feltérképezve a városban – tette hozzá az alpolgármester. A környezetvédelmi program egyik sarokpontja a városi vízelvezető rendszerek helyzete. Ezek javítása, helyrehozatala már elkezdődött, ám a városháza számít a lakosság segítségére is.

A testületi ülés elején Hámori György polgármester köszöntötte a gyémántdiplomát kapott dr. Gobaschits László nyugalmazott városi főorvost.

A helyi adókról szóló előterjesztés alapeleme az volt, hogy a helyi vállalkozók adókedvezményei ez év végével megszűnnek. Az idegenforgalmi adót a törvény 361 forintban maximálja, ebből Kapuváron 250 forintot javasoltak a képviselők. Január elejétől a helyi iparűzési adót az egymillió forint bevétel alatt elengedi az önkormányzat, a telekadót pedig negyven forintról hatvanra emelték a képviselők (a törvényi maximum 240 forint).

Az építményadót hatályon kívül helyezte a testület, a magánszemélyek kommunális adóját pedig hatezerről nyolcezer forintra emelték. A napirendhez Pintér Gábor képviselő annyit fűzött hozzá, hogy az adóemelések nem kellemes, ám szükségszerű lépések voltak.
Emelkedik az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díja is. Január 1-jétől az összkomfortos lakásért a szociális igénylők 330 helyett 365 forintot, a közérdekű igénylők pedig 440 helyett 485 forintot fizetnek négyzetméterenként havonta.

Szintén emelték a közterületi hirdetések tarifáit, így többek közt a tíz négyzetméter alatti felületekért 1820 helyett 2000 forintot fizetnek a hirdetők. Mintegy tízszázalékos bérletidíj-emelést határoztak el a piacokon. E szerint a jelenlegi 325 forintos négyzetméterár helyett jövőre 360 forintot fizetnek a kirakodók. A mozgóárusok gépjárművei után ezentúl 1500 forintos napi bérleti díjat szed a kapuvári városháza.

Gyémántdiplomát kapott
A testületi ülés elején Hámori György polgármester köszöntötte a gyémántdiplomát kapott dr. Gobaschits László nyugalmazott városi főorvost. Dr. Gobaschits László 1923-ban született Budapesten, majd a szegedi orvostudományi egyetemen szerzett diplomát. A kapuvári kórházba 1963-ban érkezett, ám előtte sebészeti, majd baleseti sebészeti szakvizsgát is szerzett. Már érkezésének évében kinevezték a kapuvári sebészet élére, ahol a későbbiekben több sebészgenerációt is kinevelt. 1971-ben igazgatóhelyettessé nevezték ki, majd 1987-től az igazgatói és a városi főorvosi feladatokat is ellátta. Szakmai munkáját Petz Aladár-emlékéremmel és szakminiszteri kitüntetéssel jutalmazták. A kapuvári önkormányzat korábban Pro Urbe díjjal ismerte el dr. Gobaschits László kitűnő munkáját.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyőfákat loptak

Csorna - Négy fenyőfával „károsították” meg a napokban a csornai Lodesz családot.… Tovább olvasom