Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kormánytámogatással építenének óvodát

A farádiak arra számítanak, hogy a következő négy évben kormányzati támogatással új óvoda épülhet.
Nem a farádi az egyetlen önkormányzat, ahol hiányos a költségvetés. Mostanság több településen küzdenek hasonló gondokkal, remélve, hogy év végére azért rendeződnek a dolgok. Ahol van rá lehetőség, ingatlaneladásból pótolják a hiányt, ám azzal is tisztában vannak, hogy egyszer elfogynak az értékesíthető javak.

– A bevételünk 243,6 millió forint, a kiadás ezt az összeget több mint 20 millió forinttal haladja meg – mondta Tompos Béla polgármester. – Számításaink szerint 3,1 millió forint „önhikis" támogatásra vagyunk jogosultak, tehát még így is jelentős deficit várható. A tervezett felújítások visszafogásával még 6–10 millió megtakarítható és mintegy 7 milliót remélünk a körjegyzőségért is, bár ennek zömét a többletköltségek felemésztik. A hiány tetemes marad, amit viszont már csak komolyabb lefaragásokkal tudunk nullára hozni – Tompos Béla hozzátette: a hiány a működési oldalt sújtja.

Ugyanakkor 25 milliós beruházást terveztek, az újfalui településrész négy utcáját akarják aszfaltozni. Jelen állás szerint ez a munka kevesebb pénzből, 18 millió forintból is megvalósítható. A felszabaduló összegből talán egy ötödik utca burkolatát is el tudják készíteni.

– A közelmúltban egy ingatlanunkat, az ABC épületét eladtuk, 15 millió forintot kaptunk érte – közölte a polgármester –, ebből és a regionális pályázaton nyert összegből kívánjuk az útépítést elvégezni.
„ Eleinte idegenkedtünk az ingatlanértékesítéstől, de láttuk, hogy nálunk gazdagabb települések is ily módon tudják megvalósítani a fejlesztési elképzeléseiket."

– A kisiskolát, a mozi épületét és a Vasút utcában egy 1200 négyzetméteres építési telket is áruba akartunk bocsátani, de nem volt érdeklődő. Leginkább azon lepődtünk meg, hogy a házhely sem keltette fel az érdeklődést. Ezért új megvilágításba került a kialakítás alatt álló tizenkilenc szociális telek sorsa a lovaspálya mellett. Megtorpantunk egy pillanatra és elgondolkoztunk: tényleg így kell ezt csinálni? Annál is inkább, mivel korábban nagy volt a nyomás rajtunk, hogy miért nincsenek olcsó telkek Farádon. Azonban ez a falu a pénzügyi helyzeténél fogva nem teheti meg, hogy jelentős kedvezményeket adjon. Így hát azt gondoltuk, hogy a telekkialakítás költségét mindjárt az elején megfizettetnénk a vevőkkel, ami körülbelül 900 ezer forint lenne. Ezeket a portákat fiatal házasoknak szántuk és azt terveztük, hogy amikor a gyermekeik legalább egy évet eltöltenek az óvodában vagy az iskolában, 200–300 ezer forintot – az akkori állami normatívától függően – gyermekenként visszaadunk – számolt be elképzeléseikről a polgármester.

A falu vezetője szóba hozta azt is, hogy az iskolafelújításra 5 milliót nyertek a céde-pályázaton. Az épületben egy osztálytermet alakítottak ki a hozzá tartozó vizesblokkal, így tudták az elavult, drágán fenntartható kisiskolát megszüntetni. Az óvoda esetében rosszabb a helyzet, mert egy 131 éves épületről van szó, amelynek elkorhadt a födémszerkezete, ezért biztonsági okokból alá kellett dúcolni.

– Ezzel a megoldással csak időt nyertünk. A gondot véglegesen meg kell oldani, hisz az épület minden eleme elavult, ráadásul Farádon évek óta növekszik az óvodáskorúak száma – vélekedett Tompos Béla. – Birtokunkban van egy olyan információ, hogy ebben a választási körzetben öt középület felújítását tervezte a kormányt alakító győztes párt. Tehát arra számítunk, hogy a következő négy évben kormányzati támogatással új óvoda épülhet Farádon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós játszóteret avattak

Egy csúszdás játszótorony, egy polyball elnevezésű játék, kétszer két hinta található Győrsövényház… Tovább olvasom