Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Korlátozhatják a társasházi szórakozóhelyek nyitva tartását

Kapuvár - A jó idő beköszöntével ismét fellángoltak a viták a „fehér ház" lakói és a környék szórakozóhelyei között. Az egyeztetésen elhangzott: az igazi gondot a közterületi randalírozás okozza.


Egyeztetésre gyűltek össze a napokban a kapuvári, úgynevezett „fehér ház" lakói, az önkormányzat és a rendőrség illetékesei és a Fő tér vendéglátósai. A téma évek óta visszatérő: ismét kiújultak az ellentétek a Kossuth utca 2. számú ház lakói és a környező vendéglátósok között. Az önkormányzat együttműködésre szólította fel a feleket, legvégső esetben kilátásba helyezte a társasházi szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozását is. A rendőrség szerint a közterületi rendbontókat feljelenthetik, ám az esetek jó részében fiatalkorúakról van szó, akiket nem lehet hatékonyan büntetni.

Az egyeztetésen Kóczán Zoltán alpolgármester kijelentette, az idei feljelentések miatt sürgősen kezelni kell a visszatérő problémát. Hangoztatta, nem elég csak a vendéglátósoktól várni a megoldást, a lakóknak is lépniük kell. A megegyezési hajlandóságot és a lakások jobb szigetelését hozta fel példának. Hozzátette: a helyi fiatalokat nem szeretnék vidékre kényszeríteni a kapuvári szórakozóhelyek ellehetetlenítésével.

Horváth József lakószövetkezeti elnök és Élő Zsolt, a házbéli presszó bérlője: rövid időn belül megegyezés születik a zajterhelés mérsékléséről.
Horváth József lakószövetkezeti elnök és Élő Zsolt, a házbéli presszó bérlője: rövid időn belül megegyezés születik a zajterhelés mérsékléséről.

– Hét-nyolc éve akut a gond és az idei jó idő beköszöntével ismét nem tudunk aludni a lakásainkban hétvégén – mondta el a megbeszélésen Hidegh Lászlóné Kossuth utcai lakos. Kifogásolta a vendéglátóegységek zajterhelését, a szórakozó fiatalok viselkedését. Hideghné szerint a szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozásával orvosolhatóak lennének a gondok. A Kossuth utcai lakó a helyi csendrendeletet is hiányolta. Az alpolgármester erre több rendőrt, polgárőrt és kamerát kért az utcákra.

– A rendőrség mindig biztosítja a megfelelő közterületi jelenlétet, a hétvégén az éjszakai órákban lehetőségeinkhez mérten túlszolgálatot rendelünk el – válaszolta az alpolgármesteri felvetésre Bencsics Zsolt rendőr alezredes, osztályvezető.

Az alezredes véleménye szerint a megoldás az lenne, ha törvényileg szabályoznák a fiatalkorúak esti, éjszakai tartózkodását nyilvános szórakozóhelyeken. Bencsics Zsolt külföldi példákat emített erre vonatkozólag.

A vendéglősök közül Mészáros Sándor, Balka Zsolt és mások is megjegyezték, a zajártalom ellen tesznek is, ám az utcai rendbontókat nem lehet megfékezni.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta: az önkormányzat a jogszabályok szerint járhat el, ám azt hozzátette, ha egy hónap múlva sem oldódik meg a Fő téri helyzet, a városháza rendeletileg kötelezi a társasházi vendéglátóhelyeket a nyitva tartás korlátozására.

Olvasóink írták

 • 15. miracle 2009. május 20. 21:32
  „"Hangoztatta, nem elég csak a vendéglátósoktól várni a megoldást, a lakóknak is lépniük kell. A megegyezési hajlandóságot és a lakások jobb szigetelését hozta fel példának"
  Szóval a lakó szigeteljen, mert a vendéglátó egység dübörög. Nobel-díjra érdemes gondolat.
  Feltételezem, ha utóbbi teszem azt ciángázt eregetne, akkor is a lakónak kéne az ablakait tömítgetni, hogy be ne szivárogjon.
  Egyáltalán mi a francot kell ezen egyeztetgetni vég nélkül, mit kell azon már megint kitalálni, ami már ki van találva? Ki kell menni a placcra egy mikrofonnal, megmérni a zajszintet, összehasonlítani az előírttal aztán csókolom. Első alkalommal figyelmeztetni, második alkalommal kóceráj bezárat, sóval behint. Egy 8 éves gyerek különbül megoldaná, pláne 6 év alatt.”
 • 14. Ms.Wolf 2009. május 19. 15:25
  „Szerintem meg nem ez a legnagyobb gondja a városnak.
  Mindenki dobálózik itt a törvényekkel, igen, nagyon menő google egyből ki is dobja...
  De kit érdekel? Ha minden törvény be lenne tartva...uu szép is lenne. Úgysem lesz.
  Aki meg belvárosba költözik, az ne várjon síri csendet. Nem mintha Kapuváron akkora élet lenne. Belehalni nem kell ám. Mellesleg a Sporton is üvölt a zene...
  Fehér ház lakóiról annyit, hogy valaki onnan betelefonált a szemközti szórakozó helyre zárás után, hogy hangos a zene. Kár, hogy már 1 órája csak a pultos volt. No kommnet.
  Szerintem meg sokan unatkoznak, NINCS MIVEL FOGLALKOZNI!”
 • 13. Telepathia 2009. május 16. 18:19
  „Az előttemcommentett íróval maximálisan egyetértek, jegyzői intézkedés hiányában a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Vezetőjéhez Dr. Németh Évához kell fordulni a kapuvári "fehér ház lakóinak.
  Cime: 9021 Győr, Árpád utca 32. telefonszáma: 96-507-200”
 • 12. miro132 2009. május 16. 12:30
  „Tisztelt Telepathia,

  Köszönöm széepen a magyarázatot. Teljesen egyetértek azzal hogy 6 év alatt ezt a problémát már reéges régen meg kellett volna oldani. Ezért javaslom az Államigazgatási Hivatalt és kérjék jegyzői elfogultság megállapítását és másik jegyző kijelölését.
  Javaslom hogy találják meg a módját annak is hogy kiderüljön hogy nem korrupció áll e az ügy hátterében...
  miro”
 • 11. Telepathia 2009. május 16. 08:36
  „Tisztelt Miro132!
  Nem ismertelen előttünk a hivatkozott kormányrendelet 2.§-a.A védendő területek közé tartoznak a társasházi öröklakáésok, ahol az emberi tevékenység (pihenés , alvás) szükségtelen zavarások megakadályozására, valamint az emberek egészségének védelmében a környezeti zaj és rezgés mértékét korlátozni kell.
  A környzetvédelmi hatóság vezetőjétől a jegyzőtől, a vállakozóknak zajkibocsájtási határérték meghatározást kell kérni. Amennyiben a határértéket túllépik úgy a válalkozókat el kell tiltani ezzel
  kapcsolatos zavaró magatartásuktól.
  Az ellenőrzés a város ejgyzőjének hatáskörébe tartozik, aki a fentiken túl államigazgatási birtokvédelmi eljárás keretében kérelemre köteles intézkedni. Egy éven túl a z illetékes polgári peres bírósághoz si elhetett volna fordúlni. Meggyöződésem, hogy 6 év alatt ezt a próblémát már orvosolni lehetett volna. Természetesen egyteértek azzal, hogy az ellenérdekű felek között elsősorban az egyezségre törekedett.
  Sajnos eredménytelenül, ahogy azt az újságcikk is bizonyítja.”
 • 10. Reális 2009. május 15. 14:08
  „Kapuváron se munkahely,se programok,se nyugalom!”
 • 9. miro132 2009. május 15. 11:53
  „Kedves Telepathia,

  Javaslom hogy nezze at a 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet et mely segítséget nyújthat:

  http://www.torvenytar.hu/opten/ttlight/torvlist.php?otdisp=00100&oteu=0&otwhich=59859&otsearch=zaj%20határérték,&lang=#ws1

  Levelét mindeképpen postán adja fel a jegyzőnek mivel a fórumon való bejegyzés nem minősül hivatalos megkeresésnek. Szerintem az Államigazgatási Hivatlnál kérje másik jegyző kijelölését mivel ha a mostani jegyző az elmúlt 6 év alatt nem csinált semmit akkor most sem fog érdemi döntést hozni...”
 • 8. Telepathia 2009. május 15. 10:57
  „Tisztelt Főjegyző, Kedves Borsodi Tamás Úr!
  Közigazgtási birtokvédelmi eljárás keretében, valamint a Ptk. 100.§-a szerint a vendéglátó egységek tulajdonosai, bérlői a dolog használata során kötelesek tartozkodni, minden olyan magatartástól, amely
  különösen szomszédait a társasház ingatlantulajdonosait szükségtelenül zavarná, vagy pihenéshez való jogaik gyakorlását veszélyeztetné.
  A másokat zavaró tevékenységet, a törvény kizárólag csak akkor tiltja, ha a zavarás szükségtelenül történik. Az hogy a zavarás szükségtelen -e , vagy a szomszédok, a környék lakói milyen mértékben kötelesek az őket zavaró éjszakai zajhatás tűrésére, mindig az ügy összes körülményeinek mérlegelésvel kell eldönteni a tulajdonosk és a szomszédok ellentétes érdekeinek egybevtésével.
  Ilyen esetbe a város jegyzőjének vizsgálni kell, hogy a szükségtelen zavarás miben nyilvánul meg, milyen hátránynal jár és ezek eltűrését nyári idősazkban 23 óra után a szomszédoktól el lehet -e várni, illetve a vendéglátó egyséégek éjszakai felértékelendő zaja a közfelfogás szerint elfogadott mértéket tullépi -e?
  Várjuk aTisztelt Főjegyző úr - közigazgatási birtokvédelmi eljárás keretében - történő gyors és jogszerű intézkedést.”
 • 7. miro132 2009. május 15. 09:52
  „Az ide vonatkozó törvényeket be kell tartani mindenkinek. Valószínű hogy a vendéglátó egységek hangszigetelése sok mindent megoldana. A teraszok nyitvatartását pedig este 22 órával kellene korlátozni vagy azokra is hangszigetelt sátrat kellene épitetni.
  Manapság már annyi féle aktiv és passziv zajcsökkentő megoldás létezik hogy úgy gondolom hogy igazán nem lehet probléma megtalálni a megfelelő megoldást.
  Az hogy ez az ügy 6 éve húzódik megmutatja azt hogy a helyi jegyző nem végzi a dolgát és nem azon dolgozik hogy a helyzet rendeződjön. Valószínü hogy a jegyzői elfogultságot meg lehet álalpítani ezért a lakóknak kérniük kellene az Államigazgatási Hivataltól másik jegyző hatáskörébe utalni ezeket az ügyeket.
  Az a lényeg hogy ne hagyják magukat de nagyon fontos az hogy minden esetben a 107 en jelentsék be a panaszt. Ha kell akkkor naponta többször is mert a hivatalos eljárás során azt vizsgálják hogy hany db bejelentés érkezett a lakóktól. Ha nincs bejelentés akkor panasz sincs és minden rendben van -legalábbis ezt gondolják a jegyzőék.”
 • 6. piskóta 2009. május 15. 08:25
  „a helyi adó viszont jól jön mi? minden város minden pontján van valami akit zavar. aki a főut mellett lakik mit szóljon pl”
 • 5. bomann 2009. május 14. 18:51
  „hát igen,meg ugye kezdődik a dáridó itt a nyár lassan,éjjelbe húzódó indián üvöltések,énekelések artikulált hangok....szeretnek a kedves utcabeliek bulizni,egész nyáron........szabad nekik,csak tekintettel kéne lenni másokra.....türünk,türünk....”
 • 4. Marcipán 2009. május 14. 18:14
  „Na ha a jegyzötől várják a megoldást akkor egy jó darabig várhatnak............
  Ide határozott ember kellene ehhez!
  Kapuváron legyen az bármilyen jelegű probléma ,nem oldják meg ,esetleg beszélnek róla és ennyi.”
 • 3. arany 2009. május 14. 17:52
  „engem meg az zavar amikor a lakóházban nem tudnak csenben tartózkodni! ez ellen mia jogorvoslat tisztelt lakótársak?”
 • 2. miro132 2009. május 14. 16:25
  „A Kapuváriaknak tanács :

  A zajvédelemről szóló törvény tiltja veszélyes mértékű zajforrás létesitését lakóövezetben a lakásoktol 100m re. Veszélyes mértékű az a zaj :
  1, vagy túllépi a nappali 65dB vagy éjszaka 40dB es korlátot
  2 vagy nem mérhető de a lakókat nyugalmukban és pihenésükben zavarja.

  Mindkét esetben a jegyző feladata a megoldás a zajforrás működésének a korlátozása. Megfelelő hangiszgetelés megoldásra való felszólítás valamint zajvédelmi bírság kiszabása. Amennyiben a jegyző a feladatát nem végzi el akkor panasszal lehet fordulni az államigazgatási hivatalhoz valamint az önkormányzati minisztériumhoz.
  Csornán a Juszt László féle TV ügyvédje műsorhoz fordultunk miután kimerítettük az össszes helyi lehetőséget. Mi várjuk a TV műsor forgatását és a probléma nagy nyilvánosság előtti megoldását.

  Javaslom Önöknek hogy a fenti hivalos lehetőségeket járják végig azért hogy az alkotmányban rögzitett pihenéshez való jogukat érvényesíteni tudják.
  Sok szerencsét és kitartást kivanok a cél elérésében.

  Miro”
 • 1. miro132 2009. május 14. 16:14
  „Csornán is ugyanez a helyzet csak ott a helyi Művelődési Központ a ludas. Hiába az aláírásgyűjtés és a folyamatos telefonálgatás a rendőrségre érdemben nem történik semmi.
  Tiszta vicc az hogy a csornai önkormányzat nem tud rendet tenni a saját tulajdonában és a környező épületekben lakókat kényszeríti a hangoskodás elviselésére. Hiába vannak a törvények -melyek 40dB ben korlátozzák az éjszakai zaj mértékét- ha azokat sem a rendőrség sem a jegyző nem tartatja be.

  miro”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turizmus terén is van tanulnivaló

Kapuvár - A horvát nagykövet szerint mindkét ország tanulhat a másiktól a turizmus terén. Smiljan… Tovább olvasom