Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

(Kor)képekkel éltetett emlékezet

A fényképek nemzedékeket kötnek össze, megmentik a feledésre ítélt mindennapi eseményeket. Böjtös Kálmán albumait lapozgatva, a fotók segítségével gyakran tesz időutazást.
Legalább három nemzedék emlékeit hordozza magában Böjtös Kálmán. Az idős enesei férfi mostanában egyre gyakrabban lapozza fel a gondosan rendezett családi fényképalbumot. A fotókkal időzve előjönnek, egymásba kapaszkodnak életének, a falu múltjának mindennapjai, azok a ráhagyott vagy átélt események, amelyek még hatvan-hetven év után is elevenen élnek emlékezetében.

– A huszonháromban készült fotó érdekessége, hogy népes családunk tagjai mellett szerepel a képen egy fertőmeggyesi – mivel Trianon után vagyunk, mörbischi – fiú is, Miska, aki a kor szokásainak megfelelően magyar nyelvet tanulni, cseregyerekként járt nálunk, míg családunkból a vele egykorúak pedig német szót gyakoroltak Burgenlandban – mesélte Böjtös Kálmán.

A 85 éves férfi fiatalkorának egyik kedves emlékeként idézte fel, amikor az 1940-es évek végén néhány, hozzá hasonló korú legénnyel kis bandériumba állva, az Enesére érkező kisgazda országgyűlési képviselőt várták. Lóháton, fehér ingben, bricsesznadrágban, csizmában, árvalányhajas kalapban.

Korképek Eneséről - további képekért kattintson ide!


– Örülök, hogy szinte már az utolsó órában, az ötvenes évek elején, megörökítettük a falusi mindennapok meghatározó eseményeit is. Például a kézi aratást, ahol a képen jól látszik a munka rendje: elöl a kaszás, mögötte a kötöző és a marokszedő. Hasonlóan már a múlté a hagyományos disznóölés, amelynek két fontos mozzanatát – a szalmás pörzsölést és a feldolgozást a bontóasztalon – őrzik a felvételek.
Böjtös Kálmán lelkesen mutatta a háztáji gazdálkodás múló időből megmentett életképeit is, amelyek a hatvanas-hetvenes években kerültek lencsevégre. Így többek között, mikor a legelésző lovak szomszédságában zöldet kaszál a réten, vagy éppen két segítőjével szénakazlat raknak az udvaron.

– Végül egy hetvenhat-hetvenhétben készült fotó. A péterházi legelő gémeskútjához vittem ki azt a német mérnököt, aki a második világháború idején katonaként az egyik enesei családnál volt elszállásolva. Három évtized után visszatért, én pedig végigkísértem azokon a helyszíneken, amelyekre még emlékezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős jubileum

Kettős jubileumi ünnepséget tartanak a hétvégén a rábaközi községben. A nyugdíjasklub… Tovább olvasom