Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Körjegyzőségi változások

Június végétől átrendeződik Délkelet-Rábaköz közigazgatása.

Körjegyzőségekkel spórolnak a községek (2007-06-19) >>

 

Új körjegyzőségek alakulnak, amitől a települések anyagi helyzetük javulását várják. Több mint százéves községi kapcsolatok szakadtak meg.

Június végén megszűnik a Rábacsécsény–Rábaszentmihály–Kisbabot–Mérges körjegyzőség (Kisalföld, 2007. június 19.). A községek anyagi helyzetük javulását várják az intézkedéstől. A körjegyzőség központja Rábacsécsény volt, a településnek most Mérgessel és Bezivel lesz közös a közigazgatása. Kovács Teodóra rábacsécsényi polgármester úgy fogalmazott érdeklődésünkre, hogy kényszerhelyzetben voltak.

Az utcán derült ki...

– Egy utcai beszélgetés során derült ki, hogy két község, Rábaszentmihály és Kisbabot a szakítást tervezi – mondta Kovács
Teodóra. – Nyilván a választások után új helyzet állt elő, és a községek vezetői másként képzelik el jövőjüket. Mindenki azt a megoldást keresi, ami anyagilag a legjobb az adott falunak.
A polgármester hozzátette: viszonylag kevés idő állt rendelkezésükre, de szerencsésen egymásra találtak a bezi önkormányzattal, és Mérges is maradt. A központ továbbra is Rábacsécsény lesz.

Anyagilag jobban járnak

– A régi körjegyzőség költségvetése magas volt, azaz anyagilag most jobban járunk. A szakítás eszmei veszteséget viszont mindenképpen jelent, hiszen Csécsény, Szentmihály és Kisbabot már a múlt század elején közös jegyzőséget működtetett. Az új körjegyzőség feladatait kevesebb munkatárssal oldjuk meg. A gazdálkodási vezetőnk bezi lesz, az igazgatási előadónk helybeli, a körjegyzői állásra pedig pályázatot írunk ki.
Előzetes számításaik szerint évente mintegy 3–4 millió forintot spórolhat meg a rábacsécsényi önkormányzat. Kovács Teodóra szerint ezt a pénzt mindenképpen községfejlesztésre kell fordítani.

A vagyon önálló

– Pontos adatokról még felelőtlenség lenne beszélni. Abban bízunk, hogy az együttműködés hatékony, a változás pedig pozitív hatással lesz településünkre – jegyezte meg.

A rendszer csupán a közigazgatást érinti, a vagyongazdálkodást és az intézményfenntartást mindhárom település önállóan intézi.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányok, tilalmak

A közeljövőben Csorna több pontján is változik a közlekedés rendje. A változásokat folyamatosan… Tovább olvasom