Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Körjegyzőséget alakítottak a szomszédok

Rábapordányban bíznak a pályázatokban, a polgármester megfogalmazása szerint a hiányzó pénzt ily módon akarják pótolni. Kedvező fejleménynek tartják, hogy megalakult a Rábapordány–Dör körjegyzőség.
Január elsejével Rábapordány és Dör körjegyzőséget hozott létre. Balogh Zsolt, a székhelyközség, Rábapordány polgármestere elmondta: 2003-ban sokat dolgoztak azért, hogy a két település együttműködésének ezt a formáját megvalósítsák. Végül siker koronázta az erőfeszítéseket, s az egykori közös tanácshoz tartozó szomszédok ismét egymásra találtak. A körjegyzői teendőket dr. Molnár Erika látja el.
Azonban visszatekintve az elmúlt évre – az említett kedvező fejlemény mellett –, Rábapordányban is akadtak gondok.

A túlélés évének nevezhető a tavalyi

– Mint másokat, minket is eléggé megviselt az ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelés – mondta Balogh Zsolt. – Reménykedtünk ugyan a nagyobb mértékű központi támogatásban, ám csalódnunk kellett. Ez jelentős terheket rótt ránk, ezért az elmúlt esztendő a túlélés évének is nevezhető.

– Szerencsére volt több sikeres pályázatunk és ezek némileg javítottak a helyzetünkön. Például a települési rendezési terv elkészítésére 1,8 millió, a falu összképének javítására 800 ezer, létszámcsökkentésre 870 ezer, a számítástechnikai rendszer fejlesztésére 600 ezer forintot nyertünk. Év közben beszakadt az óvoda konyhájának padozata, ezért el kellett végezni a felújítást, már az uniós normáknak megfelelően. Ehhez azonban a költségvetésünket át kellett csoportosítani. Pénzügyi nehézségeinken az „önhikis" pályázaton nyert egymillió forintnak köszönhetően tudtunk csak úrrá lenni. Különben a konyhafelújítás elengedhetetlen feladat volt, hiszen naponta 140–180 ember igényli az ebédet, köztük az óvodások és az iskolások.

A polgármester pezsgő közéletet szeretne

– Aktívan részt vettünk a Csorna vidéki háziorvosi ügyeleti szolgálat megszervezésében is. Ehhez szintén pályázati pénzt kellett igénybe venni.
Balogh Zsolt közvetlenül a megválasztása után pezsgő közélet megvalósítását ígérte Rábapordányban. Most, bő egy év elteltével úgy látja, hogy ez irányú törekvéseinek már mutatkoznak az első eredményei.

A civil szervezeteket sikerült „helyes útra terelni", módosították az alapszabályokat, a sportegyesület pedig kézilabda-szakosztállyal bővült. Teszi a dolgát a tűzoltó-egyesület, működik a nyugdíjasklub, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja és a lövészklub is.
A polgármester azt szeretné, ha a fiatalok a faluban maradnának. S azért, hogy ez így legyen, építési telkek kialakítását tervezik. Továbbra is előkelő helyen szerepel a csatornázás az önkormányzati tervek között, ám a szükséges anyagi forrást még nem sikerült megtalálni.

Arról sem határoztak, hogy egyedül vagy más településekkel együtt kezdik el a beruházást. Régi vágyuk a rábapordányiaknak egy tornacsarnok felépítése. Erről sem mondanak le a község vezetői, nagy reményeket fűznek az uniós pályázatokhoz.

„ Hitelt nem szeretnénk felvenni"

– Ez az év arra készteti az önkormányzatokat, hogy rejtett tartalékaikat feltárják, ezenfelül pedig pályázzanak, s minden ilyen lehetőséget használjanak ki – fűzte hozzá Balogh Zsolt.

– Ésszerűsíteni kell a kiadásokat, ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy egyetlen terület se szenvedjen hiányt. Meg kell tanulnunk szűkösebben gazdálkodni, a hiányzó összeget pedig pályázati pénzből pótolni. Mi ezt az utat választjuk, mert hitelt nem szeretnénk felvenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárban költözhetnek

Határidőre elkészült a csornai Arany-iskola két új épülete. A megyei önkormányzat a beruházásra… Tovább olvasom