Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Körjegyzőségekkel spórolnak a községek

Anyagi helyzetük javulását várják a körjegyzőség létrehozásától azok az önkormányzatok, amelyek június végétől alkotnak új közigazgatási egységet.
Úgy tűnik, a hosszú tárgyalássorozat eredménnyel zárul, és június végén – Enese, Fehértó, Kisbabot és Rábaszentmihály részvételével – új körjegyzőség alakulhat a Rábaközben. Fehértó a Bezivel létrehozott, Kisbabot és Rábaszentmihály a rábacsécsényi körjegyzőséget cseréli fel újra.

Mesterházy József, a majdani székhelyközség, Enese polgármestere elmondta: régóta gondolkodtak körjegyzőség létrehozásán, tárgyaltak is a szomszédos községekkel, de a korábbi megbeszélések nem jártak eredménnyel.

– Tisztában voltunk azzal, hogy a megszorítások folytatódnak és minden területen meg kell fogni a pénzt – közölte a polgármester. – Saját bevételeinket nem tudjuk növelni, mivel nem akartunk újabb adókat bevezetni, az állami normatíva pedig évek óta inkább csökken, mint stagnál. Ezért az iskola, óvoda és a konyha átalakítása mellett a körjegyzőség létrehozása kínálhat megtakarítási lehetőséget számunkra. Az új közigazgatási egység lakóinak létszáma meghaladja a háromezret, s ez Enese mikrotérségi központ szerepét tovább erősítheti.

Mesterházy József hozzátette: számításaik alapján hárommillió forintot takarítanak meg a körjegyzőség megalakításával. Az államtól tíz és fél millió forintot kapnak. Az is igaz, hogy a körjegyzőség hivatali létszámát két fővel bővíteni kell. Arra törekednek, hogy a társtelepülések hivatali kiszolgálása megfelelő legyen, például az ügyfélfogadás idejét a lakossági igényekhez igazítják.

Tóth Alice, Fehértó polgármestere szerint a jobb anyagi helyzet reményében csatlakoznak az enesei körjegyzőséghez. Ugyanakkor Bezivel sem szakítanak, hisz az iskolafenntartást, továbbá a szociálisgondozó- és családsegítő munkát a jövőben is együtt végzik.

Rábaszentmihály első embere, Horváth Gábor kijelentette, a település érdekében döntöttek az enesei körjegyzőséghez való csatlakozás mellett.
Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a tanévtől és az iskolától

Évzáróra gyülekeztek az iskolások és szüleik pénteken késő délután Rábacsanakon. Ám a vakáció örömét nehéz volt felfedezni az arcokon, még a ballagó nyolcadikosok sem tűntek boldognak. Mintha őket is megviselte volna az a szomorú tény, hogy e forró júniusi napon nemcsak a tanévet, a tanodát is bezárják az alig hatszáz lelkes rábaközi településen. Tovább olvasom