Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Kórházak, iskolák ügye meg a Rába habja

Rábaköz - A 2007-es esztendőben a Rábaközben is voltak emlékezetes és felejthető események, hírek. Igyekeztünk nyomon követni azokat a történeteket, melyek leginkább számot tarthattak a köz érdeklődésére. Ilyen volt például a csornai és a kapuvári kórház sorsa, az iskolák ügye, a Rába habzása.
Komámasszony, hol a kórház?

Januárban új igazgató került a kapuvári kórház élére, dr. Benedek Zoltán. Új autót vásárolt a helyi önkormányzat is, egy Renault-t a régi helyébe. Dénesfa határában ugyanekkor német cirkuszosok telepedtek meg. Az osztrák sajtó „komámasszony"-játéknak minősítette a Rába habzásának ügyét.

Februárban a tűzoltók indítottak pert a szerintük nekik járó túlszolgálati pénzért. Magyarkeresztúron olvasóink segítségével újították fel az evangélikus templom tetőzetét, miközben a kapuvári kórházban megszűnt az aktív ellátás.

Németh Gergely szanyi polgármester leszerelte a vonatos emléktáblát.

Márciusban 111 esztendő után búcsúztatták a Csorna–Pápa vasútvonalon a személyszállítást. Ígéret szerint csak ideiglenesen, amit az érintett településeken élők egyáltalán nem hisznek el. Németh Gergely szanyi polgármester a 100. évfordulón elhelyezett emléktáblát is leszerelte a bakterház faláról. Újabb akadályba ütközött a csornai Tesco áruház megnyitása. Ezúttal a vízjogi engedélyekkel voltak gondok. A csornai kórház igazgató főorvosa és a polgármester először nem, később is csak záradékkal írták alá az ágyszámcsökkentésről is szóló szerződést.

Nagy Évike és az érzékeny rabló

Áprilisban hivatalba lépett az új csornai jegyző, dr. Döbrössy Adrienn. Dénesfán úgy döntöttek, hogy miután bezár az iskola, az így megmaradó pénzen házakat, telkeket vásárol az önkormányzat. Kapuváron átadták a rendőrség új épületét, és végre megnyílt a csornai Tesco. Nagy Éva, a kapuvári exszépségkirálynő kiszabadult börtönéből. A hírek szerint egész jól boldogul idekint is. A tavasz első hónapjában szomorú hírt is kaptunk. Elhunyt Pájer Imre, a Rábaköz meghatározó alakja, helytörténész, pedagógus, a csornai közoktatási központ igazgatója. Hirtelen halálával nagy űrt hagyott maga után.

Jászai Joli nénit Rábatamásiban köszöntötték 100. születésnapján.

Májusban arról írtunk, hogy Soboron polgármesteri utasításra ingyen végzik el a tüdőszűrést azoknak is, akiknek a rendelet szerint nem járna. Rábatamásiban 100. születésnapján köszöntötték földijei Jászai Joli nénit.

Vágon rabló járt a postán. Érzékeny lelkivilágú, megértő ember. Miután megtudta, hogy a postáshölgynek gyermekei vannak, elállt szándékától és kereket oldott. Igaz, előzőleg fegyverrel fenyegetett.

Elkészült a csornai 1956-os emlékmű.

Júniusban a lengyel autóbusz balesete egy halálos áldozattal döbbentette meg az országot. Örömhír volt viszont, hogy Magyarkeresztúron átadták az idősek otthonát, hogy megkezdték a csornai október 23-i emlékmű építését és hogy lélekharangot állítottak a beledi temetőben. Izgalmat okozott azonban az a hír, hogy a szakminisztérium államosítani szeretné a falubuszokat. A községvezetők felháborodtak, levelet írtak, az illetékesek végül elálltak szándékuktól. Nyáron számoltunk be arról is, hogy a bősárkányi Szabó Andris apród lett, a lillafüredi István nádor borlovagrendé. Andris szerint ez annyit tesz, hogy „finom borokat kell inni".

A bőrfotelok meg a Szent Antal freskó

Júliusban kinyitott a csornai termál. Sokáig vártak rá a fürdőzni vágyók. Ebben az időben mondta búcsúmiséjét Kapuváron Kapui Jenő atya, akit Mosonmagyaróvárra helyeztek át plébánosnak. A rábatamási határban a nyári hónapban ismeretlen eredetű csontokat találtak, többmázsányit. Mint kiderült, szarvasmarhák földi maradványait szórták ki. A rendőrség eljárást indított, de egyelőre nincs eredmény. Találtak viszont a nyomozók Kapuváron egy kertnyi vadkendert, kilencszáz tövet, szakkönyvekkel és a feldolgozáshoz szükséges eszközökkel.

Rábatamási határában szarvasmarhacsontokat találtak.

Augusztusban Rábasebes faluzászlót kapott, Bogyoszlón Tanítók fáját avattak, Bősárkányban meg kerékpárutat. Hosszú évtizedek után ismét vásárt rendeztek a kapuvári Sás utcában, és elkezdték a csornai Szent Antal-temető Anyakeresztjének felújítását. És ismét búcsúztunk. A Rábaköz egy másik jelese, Tancsics Jenő Adorján premontrei atya hagyta itt híveit. Vigaszt jelentett Szent Norbert rendjének, hogy fiatal szerzetesek tettek ideiglenes, illetve örök fogadalmat a csornai apátsági templomban.Szeptemberben örömmel számolt be a Rába Szövetség elnöke arról, hogy nem habzik a folyó. Mérgesen meg feljelentést tett két helyi képviselő három bőrfotel miatt. A polgármester szerint az ő lejáratásáról van csak szó és a lelkiismerete tiszta. A csornai kórház igazgató főorvosa ekkor mondott le tisztségéről. Az egykori községháza mennyezetén pedig a város védőszenjét, Szent Antalt ábrázoló freskó „került elő". Az idősebb helyiek még emlékeztek rá, hogy a festményt annak idején csak a kommunisták nem nézték jó szemmel, s ők voltak azok, akik lekenették.

Jó kondiban a rendőrök

Októberben méhek támadták meg a jobaházi óvodásokat. Szerencsére az ijedségen kívül nagyobb baj nem esett. Emlékezetes volt Csornán Szabó Andris jótékony koncertje, melynek bevételét barátnőjének, Makray Dalmának ajánlotta fel. Zsúfolásig telt meg a művelődési központ nézőtere.

Szabó Andris Makray Dalmáért koncertezett.

Novemberben falubuszt vásárolt az acsalagi önkormányzat, Hövej, a csipke faluja pedig 750. évfordulóját ünnepelte. A hónapban bizonyították a csornai rendőrök, hogy jó kondiban vannak. Tíz kilométeren keresztül, árkon-bokron át üldöztek egy tolvajt – futva.

Decemberben az árpásiakat rövidítették meg tolvajok, amikor betörtek a polgármesteri hivatalba. Mindkét számítógépet elvitték, így megbénult a közigazgatás a faluban. Nagy felzúdulást keltett a hír, miszerint a Vocational Academy Alapítvány intézményeiben nem kapnak fizetést a dolgozók. Állítás, tagadás, végül beismerés, és a jogos járandóság kifizetése lett cikkeink eredménye. Az év végére még egy szerencsés életmentés is adódott: kapuvári fiatalemberek a Kis-Rábából húztak ki egy italos férfit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzik a petárdázókat

Csorna - Az év utolsó napjaiban a rendőrök fokozottan ellenőrzik a petárdázókat, illetve a… Tovább olvasom