Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Konzultáció után közgyűlés, a téma a húsgyár

Közgyűlést tart ma Budapesten a válsághelyzetbe került Kapuvár Hús Zrt. A kisebbségi tulajdonos, Foltányi Árpád tegnap Győrben többek között beszállítókkal, ügyvédekkel, pénzintézeti szakemberekkel tartott sajtónyilvános konzultációt a lehetséges folytatásról.
Jogszerű megoldások, a jogfolytonos működés biztosítása, esetleg a gyárkapu bedöntése. Ezek az – egymástól igencsak távol eső – forgatókönyvek is megfogalmazódtak tegnap Győrben a kapuvári húsgyár jövőjéről. A konzultációt Foltányi Árpád, a gyár negyedrészes tulajdonosa, volt gazdasági vezetője és az igazgatóság – szerinte jogaiban korlátozott – elnöke hívta össze. A sertésbeszállítókat, a pénzintézetek képviselőit arra kérte, támogassák a kibontakozás érdekében javaslatait.

Leszögezte, az ellene indított adóhatósági eljárás, az ötvenmilliós adócsalás vádja vele szemben meglapozatlan. Annyi értelme volt csak mindennek, hogy eltávolítsák a gyárból – augusztus 23-án lemondott gazdasági vezetői posztjáról, s a gyárba azóta nem léphet be. „Kisfiam azóta házkutatásosat játszik otthon" – tette hozzá keserűen.
Noha szerinte a többségi részvényekre is elővételi joga van, a jelenlegi többségi tulajdonos a gyár bedöntésére játszik.

A hétfői feldolgozás újraindítása „csak maszatolás kétszáz disznón". Foltányi javaslata a jogi csőd elkerülése érdekében az, hogy vagy ő vehesse meg egy forintért a többségi részvényeket, vagy egy új cég tegye meg ezt. Így a beszállítókkal összefogva indítsák be a vágást, majd a kiszállítást az üzletekbe. A pénz egy faktorcégen keresztül azonnal visszajutna a termelőkhöz, de az értékesítés hasznából maradna a gyárnak is. Hosszú távon pedig a sertésintegráció jelentené Kapuvár jövőjét. A szalonna és bacon bel- és külpiaca ebben nagy lehetőséget kínál – véli.

Foltányi azt mondta, neki a korábbi tulajdonos azzal indokolta az augusztusi eladást, hogy számára a bank már nem ad hitelt, viszont a vevőnek, Zsobrák Péternek igen, aki állítólag kormánypárti politikusok rokona lenne. Ezt most Foltányi cáfolta, viszont azt állította, Zsobrák egy orosházi vállalkozó megbízásából teszi, amit tesz. Sőt, szerinte a Hungerit baromfifeldolgozóra is vételi ajánlatot adtak korábban...

„Egy nagy hálózattal szemben Gyula, Pápa, a Kométa menedzsmentje egységesen ellenáll, csak Kapuvár nem" – fogalmazott.

A jelen lévő rábaközi és csallóközi beszállítók, akiknek száz-ötszáz milliós követeléseik vannak, elvileg támogatásukat adnák Foltányi tervéhez, ugyanakkor őt is kárhoztatták bent ragadt pénzükért. Hangoztatták, egy forintért ők is megvennék a vágóhidat, s nyereségesen tudnák üzemeltetni a húsgyárat is. A jelenlévők többen is beszámoltak Zsobrák Péterrel kapcsolatos magánnyomozásaikról, feltevéseikről, de azon túl, hogy a tulajdonos ügyvédbojtár, konkrétumok nem hangzottak el.
„Kihez kell fordulni, hogy megkapjuk a pénzünket?" – kérdezték a beszállítók és a makói bérmunkásokat közvetítő cég tulajdonosa is. Többen hangoztatták, minden jogszerű lépésre hajlandóak a megoldás érdekében, de ha kell, a „gyárkapun is átmennek" a pénzükért.
Egyelőre csak annyi biztos, hogy ma a húsgyáriak közgyűlést tartanak Budapesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonkétmilliós fejlesztés a sporttelepen

Turisztikai beruházásról, költségvetésről és városi épületek sorsáról tárgyalt hétfőn a kapuvári… Tovább olvasom