Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Könyvtári múltidéző az ötvenedik évfordulón

Idén ötvenéves fennállását ünnepli Kapuváron a városi könyvtár. A jubileumhoz kapcsolódó rendezvények között előadásokat, könyvbemutatókat, kiállítást, versmondó versenyt és szakmai konferenciát is találhatnak az érdeklődők.
A kapuvári olvasómozgalom kezdeteit, valamint a fél évszázad jeles eseményeit Németh Sándor vezető könyvtárossal idéztük fel.

Igény szülte egyletek

– Az 1800-as évek végén a társadalmi igény egyre több társasági kört, egyletet hozott létre. Így jött létre Gartán 1885-ben a Polgári Olvasókör – mondta a „hőskorral" kapcsolatban Németh Sándor.
Az iparoskör 1947-ben a kaszinó könyvtárával együtt a vár épületébe került, a következő esztendőben a gartai önkéntes tűzoltók vették át a könyvtárat, majd a kommunista párt költözött oda. Ezután a kör feloszlott, a könyvek mindmáig ismeretlen helyre kerültek.

Gyarapodó állomány

A gartai olvasókör helyét később a városi könyvtár fiókkönyvtára foglalta el. A település 1953-ban községi könyvtárat hozott létre a Széchenyi u. 1.-ben. Innentől számíthatjuk Kapuvár önálló könyvtárának meglétét. Ez az intézmény volt a jogelődje a járási könyvtárnak, ami 1954 végén jött létre. Ez 1955-ben a várba költözött, majd 1962-ben a Rábaközi Művelődési Központban kapott helyet. Kapuvár várossá nyilvánításával 1969-től a járási helyett a városi könyvtár nevet használhatta.
Az állomány folyamatosan gyarapodott, így a helyiségek idővel szűkösnek bizonyultak, ezért a gyermekkönyvtár a Rába-palotába költözött, ahová 1989-ben a többi részleg is követte. Rá egy évre a korábbi lakásokból tágas olvasótermet, ismeretterjesztő és szépirodalmi, valamint gyermekkönyvtárt alakítottak ki, majd az intézményt 1995. szeptember 1-jével integrálták a Rábaközi Művelődési Központhoz.

Ma Műhely-est

A vezető könyvtáros még hozzátette: az évfordulón már tartottak bibliai festménykiállítást és dr. Faragó Sándor természetvédelmi előadását is meghallgathatták az érdeklődők. Ma a Műhely című folyóirat ünnepi estjére várják az érdeklődőket, majd november 3-án Bödöcs Pál mutatja be A magyar nyelv szelleme című könyvét. November 5-én szakmai nap lesz, ahová meghívják a megye városi könyvtárainak, illetve a megyei könyvtár képviselőit, valamint a kapuvári könyvtár munkatársait. Másnap Lakatos Mihály Etimo apó csodálatos meséi című művét mutatják be, s november 7-én kerül sor Kemény Aranka szerkesztésében Szabó Lőrinc publicisztikai írásainak könyvpremierjére. Az eseménysorozatot a Várhely folyóirat ünnepi estje zárja november 11-én. Az évfordulóhoz kapcsolódva az ötödik osztályosoknak tehetségkutató versmondó versenyt szerveznek novemberben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan feltétel

Sikeres évet zárt a Hanság–Fertőmenti termelői értékesítő szövetkezet. Amellett, hogy az… Tovább olvasom