Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Könyvet írt az ˝érbetegek Mekkájáról˝

„A kapuvári szénsavas ködfürdő" címmel új könyv jelent meg a Lumniczer-kórház egykori igazgatója tollából. Dr. Ballagi Farkas az Európa-szerte ismert gyógyító eljárás jogait Kapuvárra ruházta.

A minap a kapuvári városházán mutatták be dr. Ballagi Farkas „A kapuvári szénsavas ködfürdő" című könyvét. A helyi Lumniczer Sándor-kórház egykori igazgatója maga is részt vett az azóta Európa- szerte ismertté lett érrehabilitációs eljárás és a szükséges műszerek kidolgozásában. Az eljárás és az úgynevezett fekvő- és állókádak napjainkban termékvédelem alatt állnak, a jogokat azonban dr. Ballagi Farkas térítésmentesen Kapuvár városának adományozta.

– Negyven éve, 1974 óta veszek részt a kapuvári kórház érrehabilitációs munkájában, így könyvem egyfajta összefoglalója ennek a négy évtizednek – mondta a Kisalföldnek a szerző. Ahogy az azóta szintén levédett szlogen mondja, „Kapuvár az érbetegek Mekkája", ahol különleges technikával (melyet a szerző a könyvben is leírt) gyógyítják az ide érkező betegeket.

Dr. Ballagi Farkas: A kapuvári eljárás hatékonysága vitathatatlan.
Dr. Ballagi Farkas: A kapuvári eljárás hatékonysága vitathatatlan.

– Mindenképpen meg kell különböztetni a kapuvári technikát például az erdélyi ködfürdőtől, vagy más, Európában honos eljárásoktól. A részletekre szintén kitértem a könyvben – mondta dr. Ballagi Farkas. Hangoztatta, a kapuvári eljárás elsősorban a betegek életminőségén javít nagymértékben, ám előfordult, hogy itt mentettek meg menthetetlennek ítélt végtagokat is. Ballagi főorvos kijelentette, igaztalan rágalmak természetesen érték az évtizedek során e kapuvári eljárást, ám néhány éve fővárosi klinikák részvételével úgynevezett utánkövetéses vizsgálat alá vetették a kapuvári érrehabilitációs módszert és mindenben megfelelőnek találták.

– Azóta még ezen klinikák is ide küldik betegeiket – tette hozzá az egykori kórházigazgató, aki véleményét a 40 év alatt több mint 30 ezer beteg vizsgálatával érve el alapozta meg.

– Egykor ezen kezelést alig néhány fekvőhellyel kezdtük. A kórház nemrég felépült új szárnyában már több mint 100 ágyra várják a betegeket – mondta a főorvos.

Az eljárásra többszázas várólisták vannak. E tény a kapuváriak kiváló munkáját dicséri. A most megjelent könyv a régi és a jelenlegi osztályos dolgozóknak is emléket állít. A kötet napjainkban a kapuvári Lumniczer-kórházban kapható, teljes bevételét az intézmény fejlesztésére ajánlotta fel a szerző.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakodalmas a színpadon

Folytatódik a Pántlika néptáncegyüttes jubileumi rendezvénysorozata szombaton Csornán. Tovább olvasom