Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Könyvet írt az egykori kapuvári kanonok

Zsebedics József kanonok harmincöt évig szolgált Kapuváron. „A három évtized alatt sok örömöt szerzett nekem a Rábaköz” – mondta a Kisalföldnek a közelmúltban Győrbe költözött plébános.
Zsebedics József
Zsebedics József, aki három és fél évtizedig szolgált a Kis-Rába partján, most A kapuvári egyház története címmel könyvet írt. A kézirat kiadóra vár.

A tizennyolcadik és a tizenkilencedik században a templomot egyháznak nevezték. Az egyház azonban nemcsak az épületet jelentette, hanem magába foglalta a híveket, azok gondolkodását, viselkedését, kultúráját, oktatását is.
– Minden templomhoz tartozik egy közösség, akié a ház, aki ezt használja lelke és teste javára – indokolta a címválasztást a kanonok. – A templom közösségi hely is volt, összehozta az embereket, segítették és értékelték egymást.

A tanulmány tizenkét fejezetben ismerteti meg az érdeklődőkkel a kapuvári egyházat. Az első részből kiderül, hogy a tizenhatodik század közepén épült a várban az első várkápolna. Kapuvár első temploma még fából készült. Pontos méreteiről azonban nem maradtak feljegyzések. Annyit tudni, hogy két harangja volt és ebben a templomban láthatták az „Üldögélő Jézus" szobrot, amely ma is látható a Fő téren.
Az 1700-as évek elejére a város gazdasági, politikai és vallási központtá nőtte ki magát. A fejlődésnek köszönhetően 1718-ban kőtemplomot építettek Kapuváron, védőszentjének Szent Annát választották.
– A különböző adatokat latin nyelvű feljegyzésekben találtam meg. Ezekből derült ki, hogy az emberek mindennapi élete a templomhoz kötődött.

Szó esik még az írásban a nagytemplom megvilágosításáról, Zerpák Antalról, aki korai halála miatt mindössze három évet szolgált plébánosként a városban. Kiemelt rész jutott a kapuvári iskolának és a nagytemplom bővítéséről is fontos részleteket tudhatunk meg.
– A kézirattal kapcsolatban több helyről is ígéretet kaptam arra, hogy hamarosan könyv formájában a polcokra kerül, és mindenki számára elérhető lesz – mondta Zsebedics József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macskát kötöztek a Kapuvár táblára

Kapuvárról a Pomogy felé vezető út Damjanich utca végi szakaszán a várostáblára valaki egy lábainál… Tovább olvasom