Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Könyvbe gyűjtötték Páli történetét

A közelmúltban jelent meg Horváth Győző Páli című könyve. A falu történetét feldolgozó kiadványt a napokban mutatta be a szerző a csornai városi könyvtárban.

˝Az emberek jelentős részét érdekli, hol és hová született, vagy hová hozta a sors, és mit rejteget a hely múltja és jelene˝ – írja bevezetőjében Horváth Győző. A könyvben Páli múltját a római kortól napjainkig követhetjük nyomon.

Kiderül, hogy a területet, amikor még puszta volt, Pál és Endus testvérek bírták. A Pál nevű testvér után nevezik a települést ma is Pálinak. 1220-ban az Osl családhoz került a birtok. 1325-ben egy oklevél Ket Pauliként említi a községet. 1352-ben Magyar Pál felesége vásárolja meg a falut, Pápóccal együtt. A ˝vevőasszonyság részint készpénzben, részint ezüst poharakat, drága casulákat, istállókat, száz ménes lovat és egy ezüst kapcsos mentét adván az eladó Kuchky Györgynek.˝ Gelsey Margit 1365-ben alapította meg a pápóci prépostságot, melyhez aztán Páli is tartozott.


Horváth Győző megemlékezik írásában a török támadások elleni védekezésről, a rábai vízimalmokról, a prépostság jobbágyairól, a templomépítésről. Külön fejezetet szentel az egykori jó hírű páli takácscéhnek. Szó esik a napóleoni háborúról, az 1848–49-es szabadságharc helyi vonatkozásairól. A múlt század eleji páli kivándorlók is szerepelnek a könyvben, ahogy a két világháború sem maradhatott ki a falu krónikájából. Személyes visszaemlékezések teszik még érdekesebbé a fejezeteket. Részletesen foglalkozik a szerző a háború utáni élettel, a téeszszervezéssel, a gazdálkodással, a rendszerváltás utáni eseményekkel. Külön oldalakat kaptak a helyben működő civil szervezetek, de bemutatja Horváth Győző a szakrális hagyományokat, népszokásokat, hiedelmeket is.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. október 05. 07:07
    „Hát a "rossz vödör" már rég benne van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödik a közösségi élet is Vitnyéden

Több mint tízéves kihagyás után újra piacozhatnak a vitnyédiek. Tovább olvasom