Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Könyv az ország első gazdasági vasútjáról

A napokban jelent meg az ország első gazdasági vasútjáról, a kapuvári ˝kisvasútról˝ szóló könyv az egykori munkatárs, Nagy János tollából. Nem a vasút történelmét, inkább annak hétköznapjait foglalta könyvbe, sok-sok régi és új fotóval.

– Eredendően szövőipari technikus vagyok, ám az élet számos helyre vetett, így az egykori kapuvári ˝kisvasútnál˝ is megfordultam – kezdte az elbeszélést a ˝daliás időkről˝ Nagy János, a minap megjelent könyv, ˝A hanyi vasút˝ szerzője. – Addig-addig tettem le a szakvizsgákat, mígnem az egyik befejezése után a nagyvasútnál, Mosonszolnokon marasztaltak – mondta Nagy János. Ottani évei alatt a kapuvári gazdasági vasút meg is szűnt 1978. december 31-én. A könyv szerzője is munkahelyet váltott, az áramszolgáltatóhoz került, ahonnan később nyugdíjba vonult.

Nagy János
Nagy János

– A kapuvári városháza folyosóján állva nézegettem a régi fotókat. Akkor jött az ötlet, hogy az ország első gazdasági vasútjához kapcsolódó, alkalomszerű gyűjtögetést szervezettebbé tegyem – mondta a könyv szerzője. A gyűjtés hírére Kapuvárról és környékéről is többen megkeresték fotókkal, elbeszélésekkel, ám a szerző sok kilométert talpalt, hogy a régi vasút nyomvonalát és környezetét feltérképezze.

Túráiról számos fotót a könyvben is megörökített. Bejárta az egykori Rábarét feletti ˝halálkanyar˝ környékét is, ahol a pálya éles kanyart vett, és ha a szerelvény nem volt elég gyors, nemegyszer beszorult a kocsik sora.

A kevés megmaradt mozdonyok egyike. Nagy János szerint turisztikailag hasznosítható lenne a kisvasút.
A kevés megmaradt mozdonyok egyike. Nagy János szerint turisztikailag hasznosítható lenne a kisvasút.

Kapuváron 1883-ban szervezték meg a II. Gazdasági Kiállítást, melyre ellátogatott Széchenyi Pál földművelési miniszter és Radó Kálmán főispán. Az illusztris vendégek lóvontatású vasúton utaztak a báró Berg Gusztáv által mintagazdasággá alakított Öntésmajorba. Ugyancsak így utazott Rudolf trónörökös is az éger-erdei vadászatára. Az ilyen jeles vendégeket úgynevezett tiszti kocsikon utaztatták, melyeket hercegi címerrel láttak el és sárga-kékre festettek. Ezek a kocsik a kornak megfelelően minden kényelemmel el voltak látva, az úri szánokhoz voltak hasonlatosak.

Lóvontatású tiszti kocsi (lóré): ilyenen utazott Rudolf trónörökös.
Lóvontatású tiszti kocsi (lóré): ilyenen utazott Rudolf trónörökös.

– Ilyen és ehhez hasonló történeteket írtam le a könyvben, melyben elsősorban nem a kapuvári kisvasút történelmét, hanem annak hétköznapjait örökítettem meg – mondta el portálunknak Nagy János szerző.

Olvasóink írták

 • 11. hejhoo 2010. november 11. 21:23
  „frenkycom

  Nincs mit, érdemes lementeni képeket nagy felbontásban, mert egyszer csak megszűnik az az oldal és máris elvesztek ezek a jó fotók.

  Amúgy a könyv a helyi könyvesboltokban már kapható. (kb.: 3700 Ft, keménykötésű)”
 • 10. frenkycom 2010. november 10. 18:55
  „hejhoo!
  Kössz a linket nagyon jó:-)”
 • 9. Feketeistván 2010. november 10. 12:21
  „Jancsi,gratulálok a kitartó sziszifuszi munkádhoz!! Szeretném valahol megkaparintani a könyvet.

  Régi munkatárs: Kvár.Üzig. Ig.csop. F István.
  Bp.2010.11.10”
 • 8. sont 2010. november 09. 10:28
  „andor47 Önnél mindenről a fidesz tehet nem? Negró-cukor világít nem? Már bocsánat érte!!”
 • 7. füstbement 2010. november 09. 09:55
  „andor 47!

  megszűnt 1978. dec 31-én...
  nem vagy Te egy kicsit fóbiás?”
 • 6. andor47 2010. november 09. 09:37
  „Magyarország egyik legnagyobb pályhosszal rendelkező, és gazdaságilag is kimutatható hasznot termelő kisvasútja volt, amíg az a szemét, diktatórikus Fidesz meg nem szüntette! Vagy nem a Fidesz szüntette meg, hanem az Msz(m)p ? Bocs. :-)”
 • 5. hejhoo 2010. november 08. 23:03
  „köszönöm a választ!

  találtam újabb képeket kocsik állapotáról, hát elég romosak!

  http://www.freeweb.hu/gmarc/elveszett/kapuvar/kapuvargv1.html

  http://www.freeweb.hu/gmarc/elveszett/kapuvar/gmarc_2308.JPG

  a mozdony meg egy zöld kocsi felújítása és valahol Kapuváron a kiállítása remek lenne!”
 • 4. magyarattila 2010. november 08. 13:35
  „miro132

  Csütörtökön 18 órakor Kapuváron a Városházán lesz egy könyvbemutató, ahol a szerző dedikál is. Mindenkit tisztelettel várnak a szervezők.

  hejhoo

  Öntésmajorban vannak a kocsik. Volt már szó korábban is a vasút turisztikai célú, részleges felújításáról (2000 körül betettük egy projektötlet tárba), de mostanában is szóba került. Lehet, hogy ennek valóban egy jó megelőző lépése lehetne egy kocsi felújítása és elhelyezése valahol a városban, célszerűen mondjuk a Fő tér környékén (park) vagy a Flóra fürdőnél.”
 • 3. hejhoo 2010. november 08. 12:26
  „mekkora jó lenne ha a jelenleg Osliban vagy hol rohadó szerelvényeket felújítanák és valahol Kapuváron kiállítanák!! erre senki sem gondolt?

  ennél már csak az lenne jobb, ha lenne egy pálya amin futhatna is..”
 • 2. miro132 2010. november 08. 12:15
  „hol lehet megvásárolni a könyvet ?”
 • 1. árnyék 2010. november 08. 08:46
  „Volt szerencsém belelapozni a könyvbe. Gratulálok s szerzőnek, valóban gondos és igényes szerkesztés. Jó volt nosztalgiázni a régi szép időkön.
  Őszintén gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitnyéden is gyűjtöttek a katasztrófa károsultjainak

Vitnyéd lakosai a vörösiszap-tározó gátszakadása somlóvásárhelyi károsultjainak rendeztek gyűjtést. Tovább olvasom