Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Könyv a Kalász Leánykörről

Bágyogszovát - Könyv jelent meg a rábaszováti Kalász Leánykör történetéről. Egy szemtanú, Szabó Mária – ma már nyugdíjas – pedagógus gyűjtötte össze saját és kortársai emlékeit.

A rábaszováti Kalász Leánykör történetét feldolgozó kiadvány jelent meg a közelmúltban. L. Szabó Mária nyugalmazott, Pápán élő pedagógus gyűjtötte össze a mozgalom emlékeit. Munkáját ˝megkönnyítette˝, hogy édesanyja, Szabó Istvánné rábaszováti tanítónő volt a helyi Kalász vezetője.

A rábaszováti Kalász Leánykör történetét dolgozza fel a kiadvány.
A rábaszováti Kalász Leánykör történetét dolgozza fel a kiadvány.

A könyvből kiderül: a rábaszováti Kalász Leánykör 1937-ben alakult meg hetvennyolc leánnyal és öt, tizennégy év alatti ifjú jelölttel. Az országos szervezkedés célja az volt, hogy hitükben erős, erkölcsükben tiszta, nemzeti érzésükben hazafias és gazdaságilag képzett családanyákat neveljenek a fiatal falusi lányokból. A szováti leányok rendszeresen tartották összejöveteleiket. Tanítónőjük vezetésével számos színdarabot tanultak be, felkészültek az egyházi, illetve világi ünnepekre. Részt vettek különböző versenyeken, 1939-ben például az Országos Katekizmus Versenyt a szováti leánykör tagjai nyerték meg. Nemcsak saját falujukban szerepeltek, hanem a szűkebb és tágabb régióban is rendszeresen felléptek.

A szováti leánykör tagjainak egy csoportja az 1940-es évekből.
A szováti leánykör tagjainak egy csoportja az 1940-es évekből.

A szerző a leánykör ˝mindennapjaiból˝ is idéz történeteket. Ilyen volt például, ha valaki férjhez ment közülük. A nagy napra egyenruhába öltöztek a társak és a lakodalmas házból kikérték a menyasszonyt. Az ifjú párt aztán a templomig kísérték. Az esküvő után, a lakodalomban minden leány megtáncoltatta az ifjú menyecskét és a férjet is. Mivel a fiatalok szerettek mulatni is, általában karácsony táján bált rendeztek. A színdarabokat a kultúrházban vagy az iskolaudvaron adták elő.

A kiadvány számos fotóval, korabeli dokumentummal mutatja be a leánykörösök életét. Egészen 1945-ig, amikor megszűnt a szervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pátzaysok a színpadon

Kapuvár - A Kapuvári Térségi Általános Iskola Pátzay tagintézménye a napokban ünnepli… Tovább olvasom