Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Könyv a döri Lamperth család első világháborús éveiről

A nagygyimóti Lamperth család első világháborús helytállásáról, a családtagok érzéseiről kapunk képet a rábaközi helytörténészek legújabb kiadványában. A família hagyatékában fennmaradt iratok beszédesek.
„Te jó Isten! Ha már valakinek meg kell halni a mi családunkból, engedd, hogy az én legyek!" – írta naplójába éppen száz éve a döri Lamperth Erzsébet. 1914. december 9-én vetette papírra e sorokat, bejegyzéseiből a harcoló szeretteiért való aggodalom olvasható ki. A Lamperth családnak négy tagja volt a fronton azokban az időkben. Lamperth Bözsike egy fivére, illetve sógora soha nem látta viszont családtagjait. Hősi halált haltak.

A nagygyimóti Lamperth család Dör régi, nemes családja. A famíliából ma már senki nem él a faluban, ott maradt viszont emlékük és Lamperth Erzsébet naplója is. A község történetét kutató pedagógus, Szalay Béla őrizgette évtizedeken át az írást, melyből a világháború kitörésének századik évfordulóján kiadvány készült. A könyvet a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata és a döri önkormányzat közösen adta ki. Képet kapunk belőle, miként éreztek egy ősi, nemes család tagjai a vészterhes időkben, miként buzdították a katonafiak az itthoniakat kitartásra.

Szalay Béla döri helytörténész őrizte a Lamperth-hagyatékból az emlékeztető iratokat.
Szalay Béla döri helytörténész őrizte a Lamperth-hagyatékból az emlékeztető iratokat.

1914. november 30-án, azaz még igencsak a háború elején Erzsébet beszédes mondatokat ró: „Jaj, már csak lennének itt az oroszok, talán akkor engem is megszabadítanának minden gondtól! Hiszen úgysem nyerünk mi! Ki van zárva! Ha pedig el kell pusztulni, jobb előbb, mint utóbb." A Lamperth kisasszony a halált mint megváltást várta a szörnyű helyzetben. Félelmeit vélhetően harcoló bátyjainak is megírta, mivel Sándor testvére így teszi helyre húgát levelében: „Igazán nagyon elszomorodtam múltkori kijelentéseden. (...) Nem restelkedsz, mondd csak? Ha én leány lennék és testvéreim a harctéren küzdenének, ott véreznének el a hazáért, a legnagyobb büszkeséggel viselném a sors csapását."

1915 januárjában a szegénységről panaszkodik Erzsébet naplójának. Állásra vágyik, írja, hogy tisztességgel fenntarthassa magát és ne szülei terhe legyen. Közben érkeznek a hírek fivéreiről is. Egyikük már fogságban volt, másikuk sebesülten tért haza. 1915 novemberében az imént említett Sándor hősi halált halt olasz csatatéren. „Örök veszteség. Az Isten boldogítsa!" – emlékezett meg róla húga. 1916 októberében a sógor, Nagy Jenő halálhírét is hozta a posta, aki az erdélyi román fronton kapott haslövést. Később a körülményeket is vázolja Erzsébet. „Még mindig nincsen semmi javulás. A drágaság iszonyú. Egy pár jó cipő ára 200 korona, egy öltözet női ruha 300 korona. Egy kiló hús 16 korona. Azontúl folyton rekvirálnak, örökösen zaklatnak bennünket. Tőlünk 62 kiló búzát, cukrot csak jegyre kapunk, sokszor egy deka sincs."
 
A naplóíró Lamperth Erzsébettől sok mindent megtudhattak a kutatók a világháború itthoni hatásáról.
A naplóíró Lamperth Erzsébettől sok mindent megtudhattak a kutatók a világháború itthoni hatásáról.

A helytörténészek kiadványában olvasható még az édesapa, Lamperth József visszaemlékezése a háború éveire, illetve a fiúk frontról küldött levelei. Ezeket mind a hazafias hűség, a bátorság, a derű és az otthoniak vigasztalása jellemzi. Lamperth Béla például öccse elvesztésének hírére így fogalmaz édesanyjának írt levelében: „Enyhítse fájdalmukat az, hogy a haza védelmében esett el szegény kis hadnagyunk, a magyar haza védelmében! És a magyar nők minden időben tudtak áldozatot hozni a hazáért." Aztán szintén Béla a következő útmutatót adja sógornőjének gyerekeivel kapcsolatban: „Neveljétek a kis nebulókat magyarnak, mert övék a jövő."

A kiadványból megtudhatjuk: Lamperth Béla hazatért az olaszországi fogságból, Nagycenk főjegyzője lett. Kálmán technikusként Budapesten dolgozott, a naplót író Erzsébet Dörben elnyerte a vágyott postamesteri állást. Erzsébet és Kálmán Dörben éltek időskorukig. Velük halt ki háromszáz év után Dörből a família.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi piacokra gyárt a Hantech Zrt.

Sikeres évet zár a Hantech Zrt. A csornai székhelyű vállalkozás bővítette piacait és folytatta a… Tovább olvasom