Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Könyv a besenyők falujáról - könyvbemutató Csornán

Burján Imre rábapatonai helytörténész könyvét mutatták be a csornai könyvtárban. A kiadvány a község múltját dolgozza fel a kezdetektől a XX. századig.

Az ünnepi könyvhét nyitórendezvényeként a Rábapatona múltját feldolgozó kiadványt mutatták be a csornai könyvtárban. A szerző, Burján Imre adott ízelítőt faluja történelméből.

A könyvbemutatón kiderült: a fiatal történelemtanár gyerekkora óta érdeklődik a község múltja iránt. Élvezettel hallgatta az idős falubeliek elbeszéléseit a világháborúkról, hagyományokról, szokásokról. Később aztán, miután hivatásául választotta a történelmet, múzeumi, könyvtári, levéltári kutatásokat is folytatott. Az évek során állt össze az anyag, mely a kezdetektől dolgozza fel Rábapatona történetét. Így jött létre a Fejezetek Rábapatona történetéből című kötet. Burján Imre elmondta: a településen máig él a besenyő eredetlegenda. Írásos bizonyítékot nem talált erről, de egyéb tények megerősítik a helyiek hitét. Ilyen például egy húsz évvel ezelőtti embertani vizsgálat.

Burján Imre rábapatonai történelemtanár könyvbe rendezte össze a falujáról összegyűjtött anyagot.
Burján Imre rábapatonai történelemtanár könyvbe rendezte össze a falujáról összegyűjtött anyagot.

A török időkben a birtokos, a győri székeskáptalan két várat is építtetett Rábapatonán. Érdekes adatokat közöl a szerző könyvében a XIX. század közepéről. Soós Imre akkori plébános az egyházi anyakönyvbe nem csak a születéseket, halálozásokat és házasságkötéseket vezette be, hanem néhány mondattal a jelentős eseményekről is megemlékezett. Ilyen például, hogy 1841 nyarán akkora hőség volt, hogy az emberek sajkákba gyűjtötték a vizet az udvarokon, készen állva egy esetleges tűzvészre.

1848 őszéről azt jegyezte fel Soós atya, hogy a patonaiak a Pákozdról Bécs felé menekülő horvát seregek mozgását felfegyverkezve figyelték, védve a települést. A XX. századból Burján Imre kiemelte Harsányi Lajos plébános munkásságát, aki templom- és iskolaépítő, író és költő volt. Számos, a helytörténeti kutatás szempontjából is fontos elbeszélése maradt fent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évszázadnyi élet

A veszkényi Sipos Béla bácsi a minap töltötte be századik életévét. Tovább olvasom