Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Konferencia: törvényesség az oktatásban

„A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus engedi”.

Hangzott el pénteken a Rábaközi Pedagógiai Napok egyik előadásán.

A pénteki Rábaközi Pedagógiai Napok keretében Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója „Törvényesség a pedagógiai munkában" címmel tartott előadást.

Kiemelte: mivel az állam az 5 és 18 év közötti állampolgárok tankötelezettségét írja elő, megfelelő eszközöket is kell biztosítania ahhoz, hogy a nevelés és az oktatás folyamatos összhangban lehessen egymással. Azok a törvényi eszközök, amelyek a közoktatási intézményeknek és a pedagógusoknak feladatokat írnak elő, csak akkor érvényesülhetnek megfelelő módon a mindennapi nevelő-oktató munkában, a pedagógusok egymás közti, illetve a pedagógusok és szülők közti együttműködésben, ha a törvények elfogadáson és együttműködésen alapulnak. Ha csak rideg módon hajtják végre azokat, akkor nem alakulhat ki igazi közösség. De ha az elfogadó magatartásból indulnak ki az iskolai élet szereplői, akkor reménykedhetnek abban, hogy közös erővel sikerül előbbre lépni a nevelés területén.

Arra a sokat vitatott kérdésre válaszolva, hogy a diákok manapság visszaélnek-e a jogaikkal, Turbók Arnold Bertalan elmondta: a diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus engedi. „A diák azért diák, hogy próbálgassa a maga határait. Ez a normális. Azért jár iskolába és azért kerül kapcsolatba a tanárral, hogy ő megtanítsa neki a mértékeket, fölhívja a figyelmét arra, hogy mi lehet a következménye magára és a közösségre nézve, ha ezeket a határokat átlépi."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kónyban sem minden fenékig tejfel

„ Kónyban sem minden fenékig tejfel” – állítja a település polgármestere az… Tovább olvasom