Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Konferencia a keserédes cukorhelyzet jegyében

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint az unió 2020-ig megszüntetheti a cukorkvóták rendszerét. A politikus kijelentette, hazánknak önellátóvá kell válnia az élelmiszer-termelésben – hangzott el pénteken Szilban egy agrárfórumon.
Péntek délután Szilban tartott agrárfórumot Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. A politikus kitért a közelmúltban indított Darányi-tervre, amely a magyar agrárium szereplőit is arra ösztönzi, hogy az élelmiszer-termelés tekintetében hazánk önellátóvá váljon. Erre az EU szabta keretek között is megvan a lehetőség.

– Az uniónak is új kihívásokkal kell szembenéznie, hisz nem tudja a saját szükségleteit kielégíteni élelmiszer-előállítás vonatkozásában. A kvótarendszer miatt a cukorgyártás speciális kérdés, s mivel nemcsak hazánk szembesült az elmúlt években a cukorellátás problémáival, hanem maga az Európai Unió is, így Brüsszel is kénytelen foglalkozni a kvóta kérdésével – mondta az államtitkár. Hazánkon kívül még 8 tagállam képviseli azt az álláspontot, hogy a kvótarendszer 2020-ig folyamatosan kerüljön kivezetésre.

Glattfelder Béla Európa parlamenti képviselő szerint nincs egységes álláspont az EU-ban, s valódi cukorügyi harcok folynak. – A kialakult cukorellátási problémák fő okozója az elmúlt években az Európát elárasztó olcsó brazil nádcukor volt, így az EU kiszolgáltatott a dél-amerikai nádcukorlobbi érdekeinek – hangoztatta a képviselő. Brüsszelben három lehetőség merült fel eddig a helyzet megoldására, s hazánk ebben a kvóta felülvizsgálatát is javasolta olyan államok esetében, ahol a hazai igények kielégítése hazai termelésből nem fedezhető.

Hogy hazánk miért került ilyen kiszolgáltatott helyzetbe, noha a rendszerváltáskor még 12 nagy múltú hazai cukorgyárunk működött, melyek a hazai piacon túl (300 ezer tonna) jelentős exportbevételeket (100 ezer tonna) is termeltek, arra Ivanics Ferenc, megyénk országgyűlési képviselője adott választ. – A 16 tagú bizottság 180 napot kapott a vizsgálatra, melynek során sikerült fényt deríteni a privatizáció során elkövetett felelőtlen lépésekre. Ezek tették lehetővé, hogy a kaposvári cukorgyár is az Agrana osztrák csoport többségi tulajdonába került – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A konferencia fő témáját adó „cukorügy" és az egyéb aktuális, mezőgazdaság és élelmiszer-termelés iránti érdeklődés óriási. A szervezőkhöz előzetesen beérkezett több mint 50 kérdésből is az a következtetés vonható le, hogy az elkövetkező évek sarkalatos kérdéseivel állunk szemben. Hogy nádcukor, répacukor, vagy netán izocukor kerül-e az asztalunkra, minden bizonnyal nem rajtunk fog múlni.
Azonban tápérték tekintetében a répacukor mellett tette le voksát Tömördi Máté, a Petőházi Cukorgyár nyugalmazott vegyészmérnöke, a Rábaközi Korona szövetkezet tanácsadója. Véleménye szerint feltétlenül vizsgálni érdemes a cukoripari melléktermékek állattenyésztésben való felhasználását is. Kiemelte, hogy a cukorrépa-termesztésnek nem véletlenül voltak hagyományai a Rábaközben, hisz itt sikerült hazánkban a legjobb minőségű cukorrépát termeszteni, s a Petőházi Cukorgyár is emiatt tudott a leggazdaságosabban működni. Miután a megye infrastruktúrával jól ellátott, így kormányzati szándék esetén feltétlenül a Rábaközben volna realitása egy új cukorgyár létesítésének, annak ellenére, hogy az ország egyéb területein is indultak kezdeményezések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullát találtak Kapuváron a Kis-Rábában

Egy férfi holttestet találtak pénteken 11 órakor Kapuváron a Kis-Rábában. Tovább olvasom