Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Komfortos betegfogadást ígérnek

Csorna - Nyár végére egészségházat alakítanak ki a Margit Kórházban. A beruházás 44 millió forintba kerül, közel 90 százalékát pályázatból biztosítják. Egy helyre kerülnek a házi-, a gyermek- és fogorvosok, a védőnők és az ügyelet.
Több tízmillió forintos támogatást nyert a csornai önkormányzat pályázaton. Ezúttal egészségház kialakítására kap a város 38 milliót. Az 5,9 milliós önrésszel kiegészítve a kórház egyik üres épületébe költöznek a háziorvosok, a fogorvosok, a védőnők és ott kap helyet az ügyeleti szolgálat is.

Az úgynevezett C épület akkor ürült ki, amikor a Margit Kórház százhetvenöt aktív ágyát nyolcvanra csökkentették. Az üres szárny negyedrészében a krónikus osztály kapott helyet. A fennmaradó terület hasznosítására pályáztak a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programban A közelmúltban elnyerték a 38 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást. A teljes költségvetésnek ez 86,5 százaléka.

– Az épület földszintjén négy felnőtt-háziorvosi rendelőt alakítunk ki és ott lesz az ügyeleti rendelő is – tájékoztatott a beruházásról Turi György polgármester. – Az előírásoknak megfelelően biztosítjuk a központi betegfogadót, az előjegyzési, adminisztratív egységet. Ugyanott, de természetesen elkülönítve két gyermek-háziorvosi rendelő és a két területi védőnői szolgálat is helyet kap. Szintén az előírások szerint biztosítjuk a komplett diszpécserszolgálatot: a betegelőjegyzést és -irányítást, az ügyeleti információt s a szociális ellátással kapcsolatos tájékoztatást. A fejlesztés lehetőséget teremt ifjúsági tanácsadó vonal létrehozására, jogi tanácsadás működtetésére. Az épület emeletére négy fogorvosi rendelő és a fogászati röntgen kerül. Természetesen mindkét szinten akadálymentesített mellékhelyiségeket építünk, illetve a dolgozók szociális és pihenőhelyiségei is rendelkezésre állnak. A tetőtérbe közösségi helyet terveztünk.

Várhatóan szeptembertől a háziorvosok betegei is kulturáltabb körülmények között várakozhatnak.
Várhatóan szeptembertől a háziorvosok betegei is kulturáltabb körülmények között várakozhatnak.

A város idei költségvetésében biztosította az 5,9 millió forintos önrészt. Április 9-én írják alá a támogatói szerződést Székely Tamás egészségügyi miniszterrel. A program 13 beruházást támogat a régióban, összesen másfél milliárd forinttal.

A csornai fejlesztés előnyei közül Turi György kiemelte: az ellátások három épületből kerülnek egy helyre, azaz jelentősen kisebb lesz a rezsiköltség. A felszabaduló épületek – a Laky Döme utcai volt munkásőrlaktanya, a volt bíróság alsó szintje, illetve a mostani ügyelet – hasznosíthatók lesznek más célokra.

– Sokkal tágasabb, korszerűbb, kulturáltabb körülmények között lehet fogadni a betegeket. A rendelők például 30 négyzetméteresek lesznek. Az ügyeleti szolgálat helyiségeinek állapota most katasztrofális, ahogy felújításra szorulna a háziorvosok által elfoglalt épületrész is. Nagy terhet jelentene a kötelező akadálymentesítés megoldása is. Ezek alól most mentesülünk.

A háziorvosi rendelők helyére a mostani pályázaton kívül egy, a kórház által üzemeltetett gyógyszertárat tervezünk.

– A patika bevétele így az intézmény javát szolgálja majd – jegyezte meg a városvezető. Jelenleg a közbeszerzési eljárás tart, a kivitelezést a pályázat szerint augusztus végére kell befejezni.

Olvasóink írták

 • 4. tettes 2009. április 02. 12:05
  „Miért!?Mi a baj a mostanival???Az ember nem gyógyulni megy oda,hanem a módért,ami alapján otthon gyógyulhat.Arra a kis időre meg bírja már ki mindenki!Örülhetünk,hogy ez is van!!!Ha Szűcs Erika elvtársnőn múlna már krematórium lenne a helyén.”
 • 3. pinquin 2009. április 02. 11:33
  „Nagyszerű, Ragyogó !
  Mindezek kialakítására elég lesz kb 46 milla ???”
 • 2. katalinka 2009. április 01. 21:51
  „Ez szép és jó! De remélem az ellátás is 90% lessz a betegek javára,mert ezt Csornán nem igazán mondható el. Vannak bizony kivetni való dolgok .”
 • 1. Goldman 2009. április 01. 20:42
  „Aztán remélem, hogy lesz olyan masina is benne, mint a bankokban és akkor mindenki tudni fogja, hogy ki mikor kerül sorra és AZ is tudni fogja aki eddig nem akart tudni róla, hogy még NEM Ő következik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírság jár az utcán hagyott traktorért

Maglóca - Az utcán tárolt gépek miatt hivatalos levelet kapott a maglócai Kalányos Ferenc. Bírságot… Tovább olvasom