Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Komámasszony-játékként kezelik a Rábaköz ügyet

A Der Standard cikke egyértelműen fogalmaz: az osztrá- kok felelősek a habzásért, ezért komolyan kell venniük a magyarok kéréseit.
A Der Standard című osztrák napilap önkritikus cikkben foglalkozott a Rába folyó szennyezésével a napokban. A liberális újság Fékezett habzású határeset címmel közölt írásában a Komámasszony, hol az olló? gyerekjátékhoz hasonlította az ügyet.

Az osztrák újság idézi Nikolaus Berlakovich burgenlandi környezetvédelmi tartományi tanácsost, aki a habzással kapcsolatban leszögezte: ha Ausztria továbbra is környezetvédelmi példaországként akar fellépni, akkor komolyan kell vennie szomszédai kéréseit. Csak ezután követelhet bármit is más ügyekben, például a paksi atomerőművel vagy a határ menti lignitbányászattal kapcsolatban.

A lap leírja: az évek óta tapasztalható habzás oka bizonyíthatóan Ausztriából származó ipari szennyvíz.

„ Osztrák játék"

Arról is beszámol, hogy tavaly decemberben a szövetségi környezetvédelmi miniszter megállapodott a stájerországi és a burgenlandi környezetvédelmi tanácsossal, mely szerint egy, az ózon tisztítóhatása alapján működő mobil berendezést szerelnek fel a víz tisztítására. A költségekből a szövetségi kormányra 125 ezer, Stájerországra 80 ezer, míg Burgenlandra 20 ezer euró jutna. Azóta azonban az illetékességi körök kérdésében folyik a vita, és nemcsak a két tartomány, hanem még a stájerországi szociáldemokrata és néppárti tanácsosok között is.

A lap szerint „az osztrák játékban" most jön a következő – és úgymond – logikus lépés: a parlamentben kérdést intézni a környezetvédelmi és gazdasági miniszterhez, ahogy ezt a Zöldek már be is jelentették, és arra figyelmeztették a kormányt, hogy Magyarország vízjogi kérdésekben illetékes fél európai szinten.

Jó úton járnak

A szennyezés megszüntetéséért évek óta harcoló Rába Szövetség elnöke azt mondja: a Der Standard írása is arról győzte meg, jó úton járnak a Rába védelmében.

– Azt tudtuk, hogy az osztrákok kényesek a „sajtójukra" és uniós megítélésükre, ezért gondolom, hogy megfelelő eszközökkel védjük a Rába-völgy érdekeit – reagált a Der Standard írására Nemes László. – A hazai illetékesek – elsősorban Persányi miniszter úr – is megértették határozott szándékainkat és megtették az általunk is elvárt lépéseket. A civilek dolga továbbra is az, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan felhívjuk a figyelmet a kialakult helyzetre és nyomást gyakoroljunk a döntéshozókra. Másrészt büszke is vagyok az eredményre, mert a Rába Szövetségnek, a hozzánk tartozó szakembereknek jelentős szerepük van abban, hogy itt tart a Rába ügye. Az Európai Unió- ban már tudják, mi most tanuljuk a magunk kárán is, hogy megfelelő szakmai alapokkal mire képes a civil szféra.

Folytatják az érdekérvényesítést

Nemes László hozzátette: érdekvédő tevékenységüket folytatják. Jelenleg egy konferencia megszervezésén dolgoznak más szervezetekkel együtt, magyar, osztrák és német szakemberek részvételével. „A konferencia témája a határon átnyúló környezetkárosítás. További egyeztetéseket kezdeményezünk és sürgetjük a végső megoldást. Addig ugyanis nem nyugodhatunk meg és napi szinten kell dolgoznunk, amíg a szennyezés végleg el nem tűnik a Rábáról" – jegyezte meg a Rába Szövetség elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gépterem az enesei iskolában

Az eddiginél nagyobb tanteremben, kényelmes körülmények között sajátíthatják el a számítástechnikai… Tovább olvasom