Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kolumbiai művész-tanár költözött a Rábca-parti faluba

Latin-amerikai zenére ropják a táncot a tárnokrétiek minden szombaton.

Kolumbiai származású művész-tanártól tanulhatnak latin-amerikai táncokat, dalokat és zenét a tárnokrétiek. A pedagógus a falubelijük, Angela Zamora. Az asszony tavaly decemberben költözött a Rábca-parti községbe.

Angela Zamorának szinte minden tetszik, amit új otthonában tapasztalt, igaz, a telet, a hideget nehezen szokta meg. Angela útja szülőhazájából Spanyolországon át vezetett a Rábaközbe. Országa fővárosában, Bogotában végezte el iskoláit, zene-, tánc- és énektanár lett.

Iskolákban tanított, művészeti csoportokat vezetett és együttesekben muzsikált. 1988-ban megismerte aztán osztrák származású férjét, akivel tizenöt évig éltek Bogotában. Utána Spanyolországba költöztek, ahol folytatta a tanítást. Közben egy fiuk született, aki Bécsben telepedett le. Hogy hozzá közelebb legyenek, ők is Ausztriában akartak új otthont teremteni. Egy osztrák barátjuk azonban felajánlotta nekik, hogy ideiglenesen foglalják el tárnokréti házát. Elfogadták az ajánlatot és nem bánták meg. Angela és férje is szívesen maradnának a kisközségben.

A helybeliek szívesen fogadták kolumbiai tanárukat és lelkesen látogatják tánc- és énekóráit.
A helybeliek szívesen fogadták kolumbiai tanárukat és lelkesen látogatják tánc- és énekóráit.

A Kisalföldnek elmondta: hazánk történelméről ugyan nem sokat, de azért tanítanak a kolumbiai iskolákban. Kodály Zoltán munkásságát és műveit viszont nagyon jól ismeri zenei tanulmányaiból. A beszélgetésben férje segített, aki németből spanyolra fordította a kérdéseket és a válaszokat vissza. Angela is lelkesen tanul magyarul. Úgy tapasztalta, hogy nyelvünk ritmusa, dallama hasonlít egy kicsit a spanyolhoz.

– A természet, a csend, ez a kis falu nagyon tetszik nekem – fogalmazott érdeklődésünkre.

– Egyelőre vendégek vagyunk barátunk házában, de szívesen maradnék akár hosszabb távon is. December óta vagyok itt, így aztán ismerkedni még nem nagyon tudtam a helyiekkel. Ám akiket megismertem, mind nagyon kedvesek, barátságosak és segítőkészek.
Angela Zamora megérkezése után röviddel felajánlotta a tárnokréti önkormányzatnak, hogy szívesen tartana latin-amerikai foglalkozásokat, ha lenne rá igény. Érdeklődő pedig akadt, így azóta minden szombaton a kolumbiai művész-tanár tart bemutatót a kultúrházban, persze ingyen.

Angela azt mondja, neki is jó, hogy közösségben lehet. Azzal foglalkozik, amit szeret és ráadásul könnyebben sajátítja el a magyar nyelvet is. A magyarokról megállapította, hogy nagyon jól táncolnak, kiváló a ritmusérzékük, gyorsan tanulják a latin-amerikai lépéseket.

– Jó a közösség, szeretek velük lenni, azt hiszem, hamar befogadják a távolról érkezőket – jegyezte meg.

Angela egyedül a zord időjárással nincs kibékülve. Havat nálunk látott először, ami még tetszett is neki, de a hideg széllel nem tud megbarátkozni, ám elviseli a megpróbáltatásokat. A magyar ételekről azonban jó véleménnyel van. Leginkább a gulyásleves ízlik neki. Főzni még nem tudja, de megígérte, egyszer azt is megtanulja. De először a hozzávalók nevét, persze magyarul.

Várják az érdeklődőket. Tárnokréti polgármestere, Molnárné Boros Katalin a Kisalföldnek elmondta: kultúrházukban szívesen adnak helyet Angela foglalkozásainak. Nemcsak a helyiekre számítanak azonban, hanem vidékiekre is. Aki úgy érzi, van kedve a latin-amerikai táncokhoz, zenéhez, dalokhoz, úgy várják minden szombaton délután öt órakor Tárnokrétin. Angela azt is felajánlotta, ha valakinek segítségre van szüksége vagy komolyabban foglalkozna a zenével, szívesen segíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötmillióval lesz kisebb idén a kassza

Az eddiginél is takarékosabb költségvetést készítenek idén Markotabödögén. Tovább olvasom