Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Költségvetést készít a kistérségi társulás

Pénzügyekről tárgyaltak a Csornai kistérség polgármesterei kedden. A társulás költségvetését egyelőre nem fogadták el, február 28-án tartanak ismét tanácsülést.

A kistérségnek szociális témában maradtak leginkább feladatai. A szociális központ a csornai felnőtt fogyatékosok otthonát, a bágyogszováti és a magyarkeresztúri idősek otthonát működteti.
Mivel a kistérségi társulás munkaszervezete tavaly december 31-én megszűnt, feladatait a csornai polgármesteri hivatal vette át. A költségvetési tervezetet is a pénzügyi osztály készítette el.

Egyelőre annyi biztos, hogy a kistérségi társulás idén 108,5 millió forinttal gazdálkodhat. Aller Imre (Kóny) arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetést ugyan egész évre tervezik, de június 30-ig dönteniük kell a szociális intézmények további sorsáról. Azaz arról, hogy a települések kívánják-e azután is a mostani formában fenntartani az otthonokat. Nyáron tehát, figyelmeztetett a kónyi polgármester, előfordulhat, hogy új költségvetést kell készíteni.

Varga Beáta, a csornai polgármesteri hivatal pénzügyi osztályvezetője az ülésen elmondta: a tervezet egy nullás költségvetést tartalmaz. Ezt az önkormányzatok tagdíjbefizetései teszik lehetővé, ami minden lakos után 200 forintot jelent. Befolyásolja a kistérségi büdzsét az is, jegyezte meg a szakember, hogy a szociális feladatok ellátásának támogatása csökkent a tavalyihoz képest. Emiatt egy, a korábbi években nem jelentkező különbözet keletkezik a bevételek és kiadások között. A szociális intézményekkel kapcsolatban még hozzátette: jelenleg a fenntartónak rehabilitációs hozzájárulási kötelezettsége van, amit kiválthatnának csökkent munkaképességű alkalmazott foglalkoztatásával.

Bognár Sándor (Sopronnémeti) hozzászólásában arról beszélt, hogy a költségvetést többek között valóban a tagdíjbefizetések hozzák egyensúlyba. Arra azonban gondolni kell, fogalmazott, hogy jövőre miként alakul majd a pénzügyi helyzete az önkormányzatoknak.

A polgármesterek abban egyeztek meg végül, hogy a költségvetési tervezetet újratárgyalják február 28-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pájer Imre-pályázat a helytörténészektől

Újabb pályázatot írt ki a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Tovább olvasom