Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Költségvetés jelentős bevételkieséssel

Csorna idei költségvetésének főösszege csaknem 3 milliárd forinttal kisebb, mint a korábbi években volt. Az önkormányzat 1 milliárd 800 millió forinttal gazdálkodhat 2013-ban.

Büdzséje ugyan még nincs Csornának, mivel a hétfői testületi ülésen nem fogadták el a tervezetet. Úgy döntöttek az elöljárók, hogy előbb a Fidesz–KDNP és a Korona Egyesület frakciói újból egyeztessenek. Február 25-én rendkívüli ülésen térnek vissza a témára. Turi György polgármester elmondta: a költségvetés készítése alapjaiban változott meg ebben az évben.

– Az egyik legfontosabb változás, hogy az önkormányzatok már nem tervezhetnek működési hiánnyal. Azaz, nullára kell kihoznunk a költségvetésünket – kezdte Turi György.

– A helyzetünk nehéz, hiszen jelentős bevételkieséssel kell számolnunk és újabb megterhelő feladatokat is kaptunk.

A polgármester megjegyezte: az államtól tavaly 1 milliárd 14 millió forintot kaptak a feladatok ellátására, most 378,6 milliót, ami 636 milliós bevételkiesés. A személyi jövedelemadóból idén egy fillér sem marad a településeknél, ami Csorna esetében 289 millió forintos mínuszt jelent. A gépjárműadóból befolyt összegnek csak alig negyven százalékát kapják meg, ezáltal több mint 40 millió forinttól esnek el.

Turi György
Turi György

– Az újabb feladatok komoly forrást igényelnek, melyeket saját bevételeinkből kell előteremtenünk – tette hozzá Turi György. – Például nekünk kell biztosítanunk az étkeztetést a Csukás-kollégiumban és az Arany-iskolában. Annak ellenére, hogy egyik intézménynek sem mi vagyunk a működtetői és jórészt nem is csornai diákokról van szó. Ugyanígy a Hunyadi-gimnáziumban és a Széchenyi-iskolában is mi gondoskodunk erről. Az állam százkétezer forintot ad évente minden tanuló után. Ez nem elég az ellátáshoz, ezért harmincmillió forintot kell elkülönítenünk erre a célra. Az oktatási intézményekre összesen kilencvennyolcmillió forintot kell fordítanunk.

Új feladat a csornai önkormányzatnál a helyi múzeum fenntartása is, ami az állami normatíván kívül közel 5 millió forintba kerül.
A költségvetés készítése előtt felmérték az intézményi igényeket, a kötelező kiadásokat. 349 millió forint hiánnyal szembesültek a városházán. Meghúzták a nadrágszíjat és az összeget 73 millióra csökkentették. Újabb megszorító javaslatokkal élve sikerült nullára kihozni a hiányt.

– Az intézmények működési kiadásait a tavalyi szinten számoltuk. Fejlesztésre nem tudunk forrásokat biztosítani. Ebben az évben tehát akkor épülnek utak, járdák, vagy valósul meg bármilyen beruházás, ha sikerül pályázati támogatást szerezni hozzá – jelentette ki Turi György. – Nagyon fájó, de muszáj meglépni, hogy a kötvény kamatait, valamint a törzstőkét is a kötvény terhére törlesztjük, ami várhatóan harmincötmillió forint lesz. Ezentúl a hiány eltüntetésére az önkormányzati képviselők pénztárcáját érintő javaslataim is voltak. Emellett a helyi sportegyesület éves támogatását is csökkentettük a tervezetben tizenhatmillió forintra.

Ingatlanértékesítésből is komoly bevétellel számoltunk, ami persze bizonytalan.

A következő napokban tehát a Fidesz–KDNP és a Korona Egyesület frakciói ismét egyeztetnek. A rendkívüli ülésen, február 25-én várhatóan már közös akarattal készült költségvetés kerül a képviselő-testület elé.

Olvasóink írták

 • 7. 1120 2013. február 19. 08:13
  „A megye centrumában elhelyezkedő Csornának, közlekedésföldrajzilag a megye legjobb adottságú városának nincs (vagy említésre sem méltó) a bevétele az iparűzési adóból. EZÉRT felelős az 1990 óta megválasztott VALAMENNYI képviselő és VALAMENNYI polgármester! Sajnos büntetőjogilag nem... Így hát marad részemről a mélységes megvetés az ÖSSZES irányába! A jövő ősszel pedig a felháborodásomnak azzal fogok hangot adni, hogy (életemben először) nem megyek el voksolni az önkormányzati választásokon, mert itt már MINDENKI százszorosan, ezerszeresen bebizonyította, hogy egy alkalmatlan haszonleső! (Az elköltözést is komolyan fontolgatom...ahogy a szűkebb környezetemben szinte mindenki.)”
 • 6. kultura 2013. február 16. 10:00
  „Lehet hogy nem szép ara hivatkozni hogy a kollégisták nem csornaiak,de attól még igaz.Ugyan ez volt a kórház esetében is.Úgy emlékszem kérték a környező települések hozzájárulását,szerintem jogosan.Nekem tetszik hogy a képviselők frakcióznak,mert eddig az volt a gond hogy nem egyeztettek.Szerintem megszavazzák a tiszteletdíjak csökkentését.
  fatuja.A dolgozók létszáma szerintem csökkent az önkormányzatnál,nem csak avval hogy sokan átmentek a járáshoz.A feladatok meg nem csak csökkentek hanem a kistérségi feladatokkal nőttek.Azt én sem értem hogy "nagyjaink" ebben hogy tudnának segíteni.Lobbizzanak az elkerülő út miatt,lehet hogy a rögeszmém,de sok mindent megoldana.A város fejlődését elősegítené az biztos.A bűnözés meg lett említve az utolsó testületi ülésen/pont azt láttam /az utcai lámpák ledes-sé cserélése ürügyén.Valaki aggódott a közvilágítás miatt. Azt mondták nem lesz kevesebb lámpa és akkor említették a bűnözést .
  miro:Az utolsó félmondatot nem értem...”
 • 5. miro132 2013. február 16. 00:29
  „Nagytibi: nem nekem szolt de nem értem a személyeskedést. Mit tus felmutatni Gyopi illetve Ader úr ? azon kívül hogy a a fizetésük átutalásának az ívét aláírtak szerintem semmit. Itt van 2 csornainak mondott képviselő /elnök akik a csornaiak hátán kapták meg zsíros állást. Végre mutassanak valamit a tevékenységükről . Szokásos téma : Munkahleyteremtés, elkerülő út , ártézi kut, zsidó kitelepités emlékezete...”
 • 4. nagytibi 2013. február 14. 15:06
  „Fatuja, szerintem nagyjából rendben van amit mond!
  Ez a másik két okoskodó? Az ilyeneknek minek megszólalniuk, minek kommentelniük?
  Embertelen, miért nem szólsz te Áder Jánosnak vagy Gyopáros Alpárnak ha már úgyis ilyen jóban vagy velük, hogy Áderezel meg Gyopizol? Jah hogy elmenni pl a Gyopáros Úr fogadóórájára, ott személyesen megjelenni,elmondani amit itt leírsz, na ahhoz már nincs merszed, mert gyáva vagy, csak itt nagy a szád!Itt érzed magad királynak, név nélkül...ez vagy te, semmi több!”
 • 3. miro132 2013. február 14. 09:46
  „embertelen : egyik sem csinált még semmit, csak a fizetését és kitüntetését vette fel/át :)”
 • 2. embertelen 2013. február 14. 08:44
  „Szólni kellene Ádernak, vagy Gyopinak, akik már eddig is sokat tettek Csornáért, hogy most is segítsenek! Biztosan megteszik, hisz Csorna teljesen fideszes.”
 • 1. fatuja 2013. február 14. 07:50
  „A "bevételkiesés" egyik oka említésre méltó lenne: A dolgozók létszáma, különböző osztályok máshová kerültek... Vagy a kettő nem függ össze? A pénz persze kevés, ez nem vitás. De azt emlegetni, hogy a diákok zöme nem csornai, egyszerűen undorító. Már megint jön ezzel a "csornai" dumával. pffff
  A képviselői pénztárcák megnyúlásával egyet tudok érteni, kíváncsi vagyok megszavaznak-e, egy ilyen "ön"megszorító intézkedést. Mondjuk azt nem várnám el, hogy ingyen és bérmentve képviselősködjenek, ez sok pluszmunkával jár. DE! akkor csináljanak is valamit, ne csak a szájuk járjon. Nem frakciózni-tárgyalgatni kellene, hanem előre lendíteni már ebből a fertőből a várost. És bizony a bűnözés terjedésének kérdését is illene már megemlíteni egy-egy ülésen... Meg még sorolhatnám...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavartalannak ítélik az átmenetet

A tankerületi igazgató szerint zökkenőmentesen zajlott le az iskolák állami átvétele Kapuváron és… Tovább olvasom