Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Költségtakarékosság a hivatalokban is

A rábaközi önkormányzatok többsége a költségtakarékosság jelszavával nem bővítette közalkalmazotti, köztisztviselői létszámát. Az elmúlt két évben a megkérdezettek közül csupán Csornán és Kapuváron dolgoznak többen a városházán.
Takarékos gazdálkodásra van szükség – hirdetik meg rendre a jelmondatot a költségvetés készítésekor az önkormányzatok. A szakemberek alaposan kiszámolják, mennyi jut útépítésre, korszerűsítésre, fejlesztésre, intézményfelújításra, esetleg jutalmazásra. És az sem mindegy, hogy e célokat hány munkatárssal valósítják meg a települések, hiszen a büdzsé jó részét így is a közalkalmazottak, köztisztviselők bére és annak járulékai viszi el. A Kisalföld annak járt utána, hogy a Rábaközben az elmúlt években hogy alakult a települési alkalmazottak létszáma.

Kónyban ugyanannyi a közalkalmazott

Kónyban a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint stabil a közért dolgozók létszáma: kilencvenen vannak. Idetartoznak a pedagógusok, a hivatal munkatársai, a szociális területen tevékenykedők. Változás csak egy esetleges megbetegedés vagy nyugdíjazás esetén van. A körjegyzőségben összesen tizennégyen dolgoznak, bérükre az egyéb terhekkel együtt közel 32 millió forintot költenek. A kónyi önkormányzat alkalmazásában még további hetvenen állnak: pedagógusok, a kisegítő személyzet, a köztisztaságra felügyelők, a tornacsarnok munkatársai. Ők 125 millió forintjába „kerülnek" évente a falunak. Aller Imre polgármester fontosnak tartotta megemlíteni: kollégái a törvény által előírt minimumot vihetik haza hónap végén és többletjuttatásban sem részesülnek.

A csornai városházán két évvel ezelőtt még hetvenegyen dolgoztak, a létszám azóta bővült. A műszaki osztály kapott egy álláshelyet, illetve két önkormányzati tanácsadó segíti javaslataival a hivatal munkatársait. Az elmúlt időszakban elbocsátás nem volt a polgármesteri hivatalban. Nyugdíjba 2002-ben ketten mentek, idén pedig egy alkalmazott éri el a korhatárt. A titkársági osztálytól kapott információ szerint az elmúlt hónapban a hivatalhoz tartozó munkatársak fizetése a járulékokkal együtt összesen 19 millió 877 ezer forint volt.

Beled Dénesfával, Edvével és Vásárosfaluval együtt alkot körjegyzőséget, a központi település hivatalában tizenhárman dolgoznak. Bérköltségük havonta 1,9 millió forinttal terheli meg a költségvetést. Vásárosfalun és Edvén csupán a falugondnok jelenti a közalkalmazotti réteget, a pénzügyeket Beleden intézik, az igazgatási ügyintéző pedig csak ügyfélfogadást tart a községekben. Dénesfán szintén működik a falugondnoki szolgálat és még az iskola is, ám ez utóbbi a beledi intézmény telephelyeként tevékenykedik. Az óvoda viszont egyelőre önálló, ott a vezető mellett egy óvónő dolgozik, aki fél munkaidőben az élelmezésvezetői munkát is ellátja. Az intézményhez tartozik még a dajka és a karbantartó is. Dr. Gál László körjegyző szerint ez a létszám az évek alatt stabillá vált és nincs változás. Beleden, miután az iskola önálló lett, illetve megalakították az általános művelődési központot, a polgármesteri hivatalban eggyel csökkentették a létszámot.

A nyugdíjasokkal csökkent Osliban

Osliban a két évvel ezelőttihez képest kettővel csökkent a faluért tevékenykedők száma, a távozók nyugdíjba mentek. Az idei költségvetésben így a 29 közalkalmazott és köztisztviselő bérezésére s az ezzel kapcsolatos egyéb kiadásokra összesen 53 millió forintot különítettek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcok agyagba égetve

Bő harminc év alatt száznál több szobor készült egy csornai amatőr művész alkotóműhelyében. A… Tovább olvasom