Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Költöznek a lakók a gondozóházba

Már javában költöznek a lakók Magyarkeresztúron a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott idősek átmeneti gondozóházába.
Magyarkeresztúron, a tavalyelőtt megszűnt általános iskola épületében alakították ki az idősek átmeneti gondozóházát. Az intézmény fenntartója a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás. Bár a nyitást jóval korábbra tervezték, különböző okok miatt csak az elmúlt hetekben kezdték meg a beköltözést a lakók.

Bertalanné Balázs Kata, a kistérségi társulás szociális központjának vezetője elmondta: április 29. óta érvényes működési engedéllyel rendelkeznek és az első lakót egy hónappal később, május 29-én vették fel. A felvétel kérelem alapján történik, vagy az érintett, vagy a hozzátartozója által.

Elsőbbséget élveznek a kistérségi társulás tagtelepülésein élő idős emberek, akik egyedül maradtak, felügyeletre szorulnak vagy gondozásukat a családtagjaik nem tudják ellátni. A gondozóház – amelyben kétágyas szobák vannak – tizenhat férőhelyes, jelenleg tízen laknak benne, s a hónap közepére minden helyet elfoglalnak.

– Az intézményt állami és kistérségi kiegészítő normatívából, valamint a gondozottak által fizetett térítési díjból tartjuk fenn – mondta Bertalanné. – A térítési díj naponta 2250 forint, az összeg magában foglalja a napi háromszori étkezést, a reggelit, ebédet, vacsorát, ami 800 forint. Az összeg többi része a gondozási díj.

A szociális központ vezetője úgy látja, hogy a lakók jól érzik magukat. A délelőttöt és az ebéd utáni szunyókálást követő időt többnyire a társalgóban töltik, ahol olvasgatnak, tv-t néznek. De rendelkeznek rádióval, videóval, CD-lejátszóval, társasjátékokkal is. A foglalkozások megszervezéséről a mentálhigiénés munkatárs gondoskodik. Rajta kívül jelenleg négy szakképzett ápolónő dolgozik az intézményben, az ötödik társuk a hónap közepén áll munkába. Az ápolónők tizenkét órás műszakban, reggel héttől este hétig dolgoznak, tehát folyamatos felügyeletet látnak el.

Termeczky Istvánné Anna néni bő egy hete költözött be a gondozóházba. Az idős asszony elmondta: az ellátással, a körülményekkel elégedett. Sokat beszélgetnek, olvasgatnak, tévéznek, szívesen időznek a társalgóban és az udvaron is a jó
levegőn.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatok

A Rábaköz két kisvárosában épp napjainkban adnak új tartalmakat a már évek óta meglévő testvérvárosi kapcsolatoknak. A barátságok mellé mindkét város vezetője újak kiépítésén fáradozik. Kapuvár esetében gazdasági együttműködésre is számítanak, Csorna polgármestere a kultúrák és a családok találkozására fekteti a hangsúlyt. Tovább olvasom