Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kőkori falut találtak

Kóny–Enese - Az újkőkorszakban létezett falu nyomaira – többek között két sírra – bukkantak a régészek Kóny határában. Enese mellett újabb ötezer éves leletek kerültek elő.

Július elején kezdődött meg az első leletmentő ásatás a 85-ös főút enesei elkerülőszakaszának nyomvonalán, és azóta több helyszínen is faggatták, faggatják a földet a szakemberek. Kóny határában, a Proletár-dűlőben egy hónapja folyik a munka egyelőre mintegy fél hektáron.

Varga Krisztina régész a Kisalföldnek elmondta: bebizonyosodott, hogy a neolitikum, azaz az újkőkor idején – körülbelül hétezer évvel ezelőtt – település állt a területen. A kutatók jelenleg ennek nyomait, valamint a közelükben előkerült két sírt tárják fel. A régészeti objektumokból állatcsontok, folyami kagylóhéjak, csont- és kőeszközök, kerámiatöredékek kerültek elő. Később még egyszer, az Árpád-korban telepedtek le itt emberek. A XII–XIII. századból ugyancsak gödrökre, árkokra, illetve egyéb településnyomokra bukkantak.

A tervek szerint az enesei elkerülő szakasz 2010 őszére készül el európai uniós támogatásból.
A tervek szerint az enesei elkerülő szakasz 2010 őszére készül el európai uniós támogatásból.

Varga Krisztina régész megjegyezte: biztos, hogy a munkálatok 2009-re is áthúzódnak. Jelenleg a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kijelölt „elsődleges fontosságú" munkaterületen dolgoznak, amit jövőre körülbelül 1,3 hektáron folytatnak keleti, nyugati és északi irányban.

Ugyancsak zajlik az ásatás Enese mellett, a községet Lébénnyel összekötő útnál. Ott korábban már dolgoztak régészek, majd néhány hete újra visszatértek oda, miután kiderült, hogy a lelőhely nagyobb, mint amit az első ütemben feltártak. Akkor öt-, öt és félezer éves rézkori, valamint négy és fél ezer éves kora bronzkori település nyomaira bukkantak. Egry Ildikó, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze elmondta: ezekből a korszakokból most újabb leletek kerültek elő. Megtalálták például egy hétszer húsz és egy hétszer tizenöt méter belméretű rézkori lakóépület alapárkait.

A területen várhatóan november végéig dolgoznak a szakemberek. Egry Ildikó kérdésünkre kifejtette: már látszik, hogy a megelőző régészeti feltárások nem fogják akadályozni a kivitelezés jövő tavaszi kezdését, miután a legfontosabb részekkel addig biztosan végeznek.

A hét kilométeres, kétszer kétsávos autóút a rábapatonai elágazástól Enesét északról megkerülve csaknem Kónyig tart.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. november 17. 08:10
    „No,ha megtalálják az kisközösség kőbaltait, azt bevihetik a nyugdíjcsökkentőknek! Ugyan is ha ezekkel osszák az áldásokat egy-egy jól irányzott ütéssel, akkor már nem is kell a nyugdíjreform. Sőt még tolvaj bandának sem lehet nevezni a Tb.-t!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodásöröm ötmillióból

Kapuvár - Közel ötmillió forintból új játszóteret építtetett a kapuvári önkormányzat. Ebben a… Tovább olvasom