Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Kocsmakoncert a csornai orgonáért

A csornai Jézus Szíve-templom elöregedett orgonájának felújítását egy vendéglátóhely üzemeltetője is segíti.
A csornai Jézus Szíve-templom elöregedett orgonájának felújítását sokan támogatták a városban. Adakoztak a hívők, a Vállalkozói Kör, most pedig az egyik helyi italmérés vezetője gondolta úgy, hogy segíti a munkálatokat. Jótékonysági koncertet szerveznek és a rendezvény bevételével támogatják a hangszer restaurálását. A Boxi vendéglő üzemeltetője, Volentér Tamás döntött így.

– Február 18-án, szombaton este kilenc órától tartjuk a jótékonysági koncertet, amelyen csornai és a városhoz kötődő együttesek lépnek fel. Vendégünk lesz az Enemies of State, az E.U. és a Say Out zenekar – mondta Volentér Tamás. „ A belépő jelképes, 200 forint, de ha valaki úgy érzi, hogy ennél többet is képes a nemes cél érdekében áldozni, szívesen fogadjuk az adományokat."

A vállalkozó megjegyezte: a vendéglátóhelyre járó fiatalok között is többször felmerült, hogy valamilyen formában támogassák az orgonafelújítást. A Boxi működtetőjének nem ez az első közcélú rendezvénye. Rendszeresen támogat például sporteseményeket és saját teremfocicsapatuk is van. A csornai Borsodi Csaba azon fiatalemberek között volt, akikben elsőként felmerült az orgonafelújítás támogatása.

– Hónapok óta hirdetik a templomban, hogy a hangszer restaurálásához adományokat várnak – mondta el a Kisalföld érdeklődésére. – Valóban ráfér a felújítás, hiszen nem úgy szól, ahogy az egy ilyen szép templomban illene. Többen beszélgettünk zenebarátok arról, hogyan tudnánk segíteni, és ennek legjobb formájaként egy jótékony koncertre gondoltunk a város egyetlen zenés klubjában. A 200 forintos belépő tényleg nem sok, és bármekkora összeg is jön össze, nyilván jól jön az egyházközségnek. Az ismeretségi körben mindenki örömmel fogadta a kezdeményezést, így számítunk a fiatalokra.

Másként nehéz a fiatalokat megszólítani

A szintén helybeli Horváth Sándor ígéri: mindenképpen részt vesz a jótékonysági koncerten.
– A koncert egy olyan réteget szólít meg, amelyet egyéb módon nehéz elérni, megmozgatni. Mivel a Boxi rendezvényeit egész évben ingyenesen látogathatjuk, egyáltalán nem sajnálom, hogy most belépőt kell fizetni – jegyezte meg a fiatalember. – A kitűzött cél érdekében természetesen szívesen segítek és remélem, ezzel sokan lesznek így. Szívesebben adakozok ily módon, mert például az utcai gyűjtőkben már megrendült a bizalmam. Most legalább biztos lehetek abban, hogy az általam adott pénz oda kerül, ahova mondják és ahová szánom.

Az egyik fellépő zenekar az E.U. lesz a jótékonysági koncerten. Vezetője, Takács Péter lapunknak elmondta: nem ez az első eset, hogy jótékonysági akciókban vesznek részt.

– Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy közcélú koncerteket is adjunk, hiszen valamilyen formában mindenkinek segítenie kell a nemes ügyeket. Elsőre igent mondtunk Volentér Tamás kérésére, hiszen a Boxiban már számos jó hangulatú fellépésünk volt. Bízom benne, hogy a fiatalok is hasonlóan gondolják, és jelentős összeggel tudjuk a templomi orgona felújítását támogatni – tette hozzá.

Kulturális központtá szeretnék alakítani

Szintén Volentér Tamás az, aki a nemrégiben bezárt városi mozit pótolni szeretné. Szórakozóhelyén a Felkelő Nap Háza Kulturális Egyesülettel együttműködve egy negyven férőhelyes vetítőtermet alakíttatott ki, ahol elsősorban művészfilmeket tűznek műsorra. Az országos artmozihálózathoz is csatlakoztak, naponta két előadással várják az érdeklődőket.

– A későbbiekben szeretnénk minél több magyar filmet is vetíteni, már most mondhatom, hogy van igény a mozira. Azt szeretnénk, ha egyfajta kulturális központtá nőné ki magát a Boxi vendéglő, ahol a fiatalok kulturált környezetben találnák meg a szórakozási lehetőséget – jegyezte meg Volentér Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt erőt ad, de a jelen is dicséretes

Egyre sorvad a népi hagyományőrzés” – írtuk korábban. A témáról Horváth Győző tanár-helytörténész és Töreki Imre, a szanyi Bokréta néptáncegyüttes vezetője beszélt. Felelevenítették az 1970-es, ’80-as évek eseményeit, amikor a kulturális csoportok virágkorukat élték. A Pántlika néptáncegyüttes vezetője szerint a jelen hagyományőrző tevékenysége is népszerű és sikeres. Tovább olvasom