Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Kóborló kutyák, felelőtlen emberek

Legutóbb idén nyáron Bogyoszlón riogatták kóbor kutyák a helyieket, a baromfiudvarokban pusztítottak.
Legutóbb idén nyáron Bogyoszlón riogatták kóbor kutyák a helyieket, a baromfiudvarokban pusztítottak. A beledi önkormányzat egy celldömölki vállalkozóval működik együtt, aki 12 ezer forintért jelenik meg a faluban alkalmanként, ezenfelül neki is jár a 8 ezer forint az állat elszállításáért és gondozásáért. Egy ideig ugyanis telephelyén kell tartania a kóbor kutyákat és várni a gazdák jelentkezésére. A vállalkozó, Schimmer Győző 1989 óta dolgozik gyepmesterként, a legtöbb környékbeli faluban is ő látja el a feladatot.

– A megállapodásoktól függően teljesítjük a kötelességünket, a kisebb falvak eseti szerződést kötnek, a nagyobb települések rendszeres ellenőrzést kérnek – tájékoztatta a Kisalföldet Schimmer Győző. – Van, ahol hetente, van, ahol csak havonta jelenünk meg. Előfordul, hogy többször is ki kell menni a helyszínre, mire sikerül begyűjteni az állatokat. Így volt ez a nyáron Bogyoszlón is. Az egyik kutyát elsőre „megcsíptük", a másik elmenekült, de később az otthagyott csapda megfogta.

Nemrégiben Mihályiban viszont sikertelenül jártunk, nem találtuk meg az ebet. A befogás után két hétig megfigyelés alatt tartjuk az állatokat, ez a veszettségi vizsgálat. A törvény is előírja ugyan, de a saját érdekünk is ezt kívánja. A telepre kerülés napján lefényképezzük a kutyákat és egy nemzetközi állatvédő szervezeten keresztül az interneten keresünk új gazdát számukra. A fotón kívül rövid jellemzést is írunk róluk, testi adottságaikról, jellemvonásaikról. Megkapják természetesen a szükséges oltásokat és nemzetközi igazolványt is kiállítunk részükre.

„ A kéthetes megfigyelés után szinte mindegyiknek akad gazdája. Előfordul, hogy nem akad gazda, vagy a kutya sérült, esetleg a természete olyan, hogy nem szívesen adnám oda. Pket el kell altatnunk az előírásoknak megfelelően, állatorvosi felügyelet mellett."
Schimmer Győző szerint sokszor a gazdák felelőtlensége miatt kerülnek utcára a négylábúak.

– Jellemző, hogy a gazdák nem figyelnek eléggé a tartásukra, engedik a csavargást. Pedig ha egy kutya egyszer kiszabadul, utána nagyon nehéz visszaszoktatni az udvar határai közé.

A celldömölki gyepmester folyamatosan fejleszti mind eszközállományát, mind telephelyét. Ma már csak „humánus" csapdát használhat, azaz olyat, amelyik nem okoz fájdalmat az állatnak. De gondot kell fordítani a táplálásukra is.

– Folyamatosan alakítjuk a telepet, megfelelő bokszokat építünk. Sajnos sok helyen tapasztalható, hogy embertelen körülmények között, egy-egy négyzetméteren tartják a befogott kutyákat.

Schimmer Győző sajnálattal említette, hogy a szakmában nagyon sok „sintér" dolgozik, akik miatt a megítélésük nem a legjobb. Az igazi gyepmesterek viszont szerinte egyben állatbarátok is. Akadnak persze olyan igények is, amelyeket nem tud teljesíteni a gyepmester.
– Bárkinek adok kutyát, aki kifizeti a szükséges oltásokat, de vannak elképesztő jelentkezők is. Volt például, aki azt kérte, hogy a kutya ugasson, de ne harapjon, és sokan jönnek fajtatiszta ebért is. Ezt a munkát nem kívánságok alapján végezzük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogázerőmű lenne a megoldás?

A kapuvári városháza tanulmány elkészítésével bízott meg egy befektetői társaságot a távfűtés megoldására. A befektetők alternatív energiaforrások bevonásán gondolkodnak, ami a hő- és áramtermelés mellett a környék mezőgazdaságát is fellendíthetné. A befektető cég ügyvezetője, Szabó István elmondta: jelenleg felmérik a rendszer állapotát és a beszállítókkal tárgyalnak. Tovább olvasom