Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kmety csornai diadalának ünnepe

Szerdán emlékeztek meg az 1849. június 13-án lezajlott győztes csornai csata 158. évfordulójáról.
A csapatát győzelemre vezető hős honvédtábornok, Kmety György Szent István téren álló szobránál egybegyűltek – főleg általános és középiskolások – előtt a róla elnevezett társaság részéről Kálmán Gyula mondott emlékbeszédet.

Szólt a kiváló szabadságharcos parancsnok életéről, tevékenységéről, a csornai csata nevezetes történéseiről, s felidézte Kmety György szobrának nyolc évvel ezelőtti felavatását is, amely Törökország budapesti nagykövetének jelenlétében zajlott.

A megemlékezésen Turi György polgármester, dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost prelátus, valamint a Kmety Társaság képviseletében Kálmán Gyula és Kovács Tamás koszorút helyezett el a szobornál, s a szabadságharcban részt vett premontrei kanonokok domborművénél is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menyasszonytáncból vett hét malaccal kezdték

A Lengyel család ősei a XVII. században telepedtek le Szilban. Megélhetésüket a föld, a gazdálkodás biztosította, mint ahogy utódjuk, Lengyel Oszkár is a mezőgazdaságban dolgozik. Büszke felmenőire és megpróbál méltó lenni szellemi örökségéhez. Gyermekei is a családi gazdaságban keresik kenyerüket, ma már 215 hektárnyi területet művelnek. Tovább olvasom