Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Klasszikus muzsika Rábaközben

Évtizedes hagyománya van nyaranta a Rábaközben a komolyzenei fesztiváloknak. Közülük legismertebb az Enesei Zenei Műhely és a több települést is érintő Rába-fesztivál.
Tschurl Károly enesei születésű, Németországban élő brácsaművész kezdeményezésére 12 évvel ezelőtt érkezett Enesére az első muzsikuscsoport. A hagyományos nyári Haydn-kurzus azóta a kasseli székhelyű Nemzetközi Zenei Műhely (IAM) egyik legnépszerűbb rendezvénye. A főként Németországból és Ausztriából érkezett muzsikusok közül egy fél zenekarnyi 1992 óta visszajáró vendége Enesének. Három esztendeje Medveczky Ádám Liszt-díjas érdemes művész, európai hírű karmester készíti fel és dirigálja az alkalmi együttest.

Ahogy a zenészek megfogalmazták: a kurzus csúcspontja az a zárókoncert, amelyet a kezdetektől Haydn munkásságának egyik „pompás helyszínén", a fertődi Esterházy-kastélyban tartanak. (Ezenkívül természetesen majd minden alkalommal Győrött, Keszthelyen és Esztergomban is szerepelnek.) Az IAM-csoport mellett 8–10 éve rendszeresen tart kurzust Enesén a müncheni technikai főiskola zenekara és kórusa, illetve a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola és a téti fúvószenekar ifjú csapata is.

Csaknem tíz éve, 1995-ben a Rábapordányba költözött Glória von Berg jelmez- és díszlettervező ötlete alapján született meg a Nemzetközi Rába Fesztivál. A jövőre jubiláló, tucatnyi rábaközi települést érintő rendezvény elsődleges célja a komolyzene népszerűsítése azokon a kistelepüléseken, ahová egyébként a klasszikus vagy éppen kortárs komponisták művei ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el. Kezdetektől szándék a kulturális turizmus fejlesztése, illetve a Rábaköz népi értékeinek bemutatása is. A fesztivál szakmai irányítója Baksa András, Bécsben élő magyar zeneszerző, művészeti vezetője Megyeri Edit Tünde zenetanár. A fesztivál központja Szany, a rendezvényeket Töreki Imre, a szanyi Bokréta néptáncegyüttes művészeti vezetője koordinálja.

A sajátos misszióhoz sikerült megnyerni más településeket is, így Szany mellett Vág, Beled, Rábaszentandrás, Egyed, Rábapordány, Árpás, Tét, Pápa és Csorna is otthont ad a rende zvényeknek. A fesztiválra rendszeresen érkeznek résztvevők és látogatók Olaszországból, Oroszországból, Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Bulgáriából is és a magyar–magyar kapcsolat jegyében többször többen jöttek már Erdélyből és Kárpátaljáról is. A fesztiválprogram mellett minden évben tartanak zenei táborokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csövekben lehet a fertőzés

Tegnap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat győri munkatársai vettek mintát a csornai… Tovább olvasom