Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Kizárták Csornát a LEADER-ből

Az önkormányzatot letiltották, ezért helyette a premontrei prépostság pályázik LEADER-forrásra Csornán.

A várost egy adminisztratív hiba miatt sújtotta kétéves büntetéssel a vidékfejlesztési hivatal.

LEADER-büntetést kapott a csornai önkormányzat. A város sem idén, sem 2014-ben nem pályázhat támogatásért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal határozata szerint. Egy első hallásra nem is főbenjáró vétség miatt kapott eltiltást a település. Mentő megoldásként a premontrei prépostsággal köt együttműködési megállapodást az önkormányzat.

Hogy mi is volt a hiba? Az egy korábbi LEADER-pályázatnál gyökerezik.

Egy korábbi LEADER-pályázat kapcsán egy tízezer forintos kifizetési kérelmet nem elektronikusan, hanem papíralapon nyújtott be a Csornai önkormányzat. Ez az ok, amiért a LEADER-büntetés született. A hivatalnál ezért úgy tekintették, hogy határidőn belül nem teljesítették kötelezettségüket a csornaiak. Turi György polgármester megjegyezte: a városházán vizsgálatot indítottak az ügyben, melynek eredményéről majd a képviselő-testületet is tájékoztatják.

A 2013-ra tervezett fejlesztésekre tehát a prépostság nyújtott be pályázatokat. Az elképzeléseket aztán – siker esetén – közösen valósítanák meg. Három fejlesztésről van szó.

– Először is a premontrei prépostság hozzáállását köszönöm meg. Megértve a helyzetet azonnal vállalták, hogy segítségünkre lesznek – fogalmazott Nagy Eszter csornai aljegyző. – Az egyik pályázat játszótér kialakítását célozza az egykori KRESZ-parkban. Többfunkciós játékokat helyeznénk el.

Második pályázatunk turisztikai jellegű. Tizennégy tájékoztató, információs táblát szerelünk fel a város frekventált helyein. Ezeken a település és a prépostság értékeire hívjuk fel a figyelmet. E pályázaton belül az apátság épületében egy vizesblokk felújítását is tervezzük, ami az oda látogató turistákat szolgálná ki. Harmadik pályázatunk újabb három játszótér kialakítására kér támogatást. Az OTP mögötti udvarban, a Kossuth utcában és a kis-csornai óvoda mellett. Mindhárom pályázatnak része marketingtevékenység is. Több ezer szórólap készül, melyek bemutatják a településünket, a prépostságot és a Rábaközt.

Az idei pályázatokat tehát így oldotta meg az önkormányzat. Turi György polgármester hozzátette: bíznak benne, hogy 2014-ben is sikerül megoldást, illetve együttműködő partnert találniuk a városi fejlesztésekhez. Így támogatástól gyakorlatilag nem esne el Csorna.

A korábbi években egyébként LEADER-támogatással újították fel a városban a parkszínpadot (6 millió forint), rendeztek zenepaviloni koncerteket (250 ezer), Tavaszi Fesztivált (2 millió) és legutóbb a Rábaközi Napokat is ily módon finanszírozták (4 millió forint).

Olvasóink írták

 • 4. kultura 2013. június 21. 21:51
  „Várható volt,hogy előbb utóbb hibáznak a dolgozók,mert túlterheltek.Talán a léépítéseket kellett volna jobban meggondolni.Úgy gondolom a rosszból a legjobbat hozták ki.Lesz még is pályázat benyújtás ,és ez a lényeg./A játszóterek nagyon hiányoznak./ Bízom benne hogy nem csak idén hanem jövőre is.2015-ben meg már letelik a retorzió.”
 • 3. csornafc 2013. június 20. 12:01
  „istipisti76 maga egy nagyon érdekes kreálmány, látszik, hogy mennyire sötét a dolgokhoz!Itt nem a városvezetés hibázott, hanem valamelyik hivatali dolgozó, vizsgálat indult az ügyben majd kiderül kit kell felelősségre vonni. Persze könnyebb egyszerre a Polgármestert és a képviselőket ostorozni!Tipikus nem értek hozzá de azért bele okoskodok!”
 • 2. nagylaszlocsorna 2013. június 19. 18:35
  „Ja,ja közleményeket értelmezni tudni kell !!! MVH ügyekben be kell tartani a játék szabályokat.”
 • 1. istipisti76 2013. június 19. 15:23
  „Ez iiiiigen!!!! Hajrá csorna! Megint odatette magát a vezetőség...... El kéne tiltani örökre mindentől a városvezetést.. de főleg a munkavégzésnek nem nevezhető munkától. polgibácsi, parolázhat a városban, mosolyogva, repizhet és azt hiszi minden rendben...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábapordány: tűzoltóünnep után árvízi védekezés

Idén ünneplik a rábapordányi önkéntes tűzoltók egyesületük alapításának 125. évfordulóját.… Tovább olvasom