Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kívül-belül megszépül a kónyi Szent Antal-kápolna

Községi összefogással felújítják a kónyi temetőben álló Szent Antal-kápolnát. Idén a külsejét, jövőre a belsejét is szeretnék rendbe tenni.
A kónyi önkormányzat nagyszabású temetőfelújításba kezdett. Ennek keretében utat építettek a sírkertben, valamint az elöregedett, balesetveszélyes fákat kivágták és újraparkosították a területet. Most a kápolna van soron, melyet kívül és belül is eredeti szépségében állítanak helyre.
A Szent Antal-kápolna 1922-ben épült, az Amerikából szülőfalujába hazatelepült Bogár János és felesége emeltette. Az oldalán található márványtábla szerint „Hálából, hogy poraink hazai földben pihenhetnek..." Mivel az építtető házaspár gyermektelenül hunyt el, a kápolna az egyházközség gondozásába került. A múlt rendszerben aztán gazda nélkül maradt, a takarítását a helyiek látták el. A tető tönkrement, az épület beázott, penészedett, mállásnak indult a vakolat. Pedig falfestése a múlt század elején virágzó díszítő-festőipar terméke. Ólomüveg ablakai a kor leghíresebb üvegfestői, a kispesti Ligeti család műhelyéből kerültek ki. Cseréjük szintén aktuálissá vált.
A külső felújítás költségeit az önkormányzat vállalta magára, a költségek másfél millió forintra rúgnak. Elkészült már a külső vakolat javítása, színezésére is hamarosan sort kerítenek. Rézburkolattal szépül meg a torony és a tetőt is felújítják. Csak az időjárástól függ, hogy mikor tudják befejezni a munkálatokat, de várhatóan még idén végeznek.
A kápolna belső felújításához valószínűleg már csak jövőre kezdenek hozzá. A cél érdekében gyűjtést rendeztek a faluban, és jelenleg is érkeznek adományok. Az oltáron álló, másfél méter magas Szent Antal-szobor restaurálása pedig egy magánszemély felajánlásából már meg is valósulhatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét évig bírta

Kétmillió forintba kerül a körülbelül száz méter hosszú távhővezeték cseréje, amit Csornán a Kossuth… Tovább olvasom