Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kivárnak az önkormányzatok

A rábaközi kistelepülések önkormányzatai kivárásra játszanak iskoláik jövőjével kapcsolatban. Beruházásra kevés a pénz, csökken a gyermeklétszám, sok helyen a pedagógusok egy részétől is megválnak.
A meg nem alakult többcélú kistérség miatt az önkormányzatok kivárnak. Az oktatásügyben csak a legszükségesebb megszorításokat teszik meg.

Gazdasági kényszer

Így van ez Cirákon is, ahol a gazdasági kényszer az iskola és az óvoda összevonását hozta magával. Kovács Ferenc polgármester véleménye szerint az intézkedéssel megtakarítás érhető el, bár ez csak pár év múlva érezteti hatását. Ezt például azzal érik el, hogy az összevont intézménynek egy vezetője lesz. A tisztet az iskola jelenlegi igazgatója látja el, aki a gazdasági vonalért felel, szakmai kérdésekben a vezető óvónővel konzultál.

További takarékossági intézkedéseket is bevezetnek. A délutáni napközis csoport felügyeletét a tanárok ingyen vállalták, minden pedagógus kéthetente egyszer ad ügyeletet. A megszorítások miatt az intézmények felújítási keretét is szűkítik. Idén legfeljebb az iskola nyílászáróinak cseréje van napirenden. Kovács Ferenc elmondta: kivárják a kistérségi jogszabályok szeptemberi módosításait. A község képviselő-testülete ragaszkodik egyelőre ahhoz, hogy az iskola minden évfolyama helyben maradjon, inkább más települések tanulóit látnák szívesen Cirákon. A kezdődő tanévben kilenc elsőssel együtt hetven gyerekkel indul a tanítás. A polgármester úgy véli, a csökkenő gyereklétszám miatt az önálló intézmény így sem sokáig tartható.

Létszámstop Himodon

Hasonló problémákkal küzdenek Himodon is. Az iskola minden évfolyama itt tanul, bár míg négy évvel ezelőtt közel kilencven gyerek járt a helyi iskolába, jelenleg ötvennégyen iratkoztak be a következő tanévre. Ebből tizenkét elsősük van, ami Pődör Péterné polgármester szerint már biztató jelnek tűnik. Mai helyzetük azonban sok örömre nem ad okot. A település pályázott az önhikis támogatásra, amit meg is kaptak. Enélkül nehéz helyzetbe kerülne az intézményfenntartás. Bár a felsőbb osztályokban így is összevonásokra kényszerültek a kevés tanuló miatt, ez azonban a sikeres pályázat egyik feltétele volt.

A pedagóguslétszámuk hét fő, egyik tanáruk nyugdíjba ment, aki helyett már nem vettek fel újat. Az oktatási intézmény jelenleg önálló gazdálkodást folytat, a pedagógus- és gyermeklétszám miatt azonban ez már nem indokolt, így a jövő évtől megszűnhet ez a státus. Az óvodát nem szándékoznak összevonni az iskolával. Pődör Péterné úgy véli, egy ember bérköltségének megtakarítása miatt nem változtatnak a jelenlegi helyzeten.

Marad egy épület, új tantermekkel

Babóton viszont az iskola átalakítását a kistérségektől függetlenül is végrehajtják. Az intézmény egyik épületéből kiköltöznek a csökkenő gyermeklétszám miatt, a másikat pedig átalakítják. Két új tantermet is kialakítanak az alsós osztályoknak. Molnár János polgármester elmondta, a munkálatok költsége néhány százezer forint. Az intézményben történő személyi változásokról Horváth József igazgató elmondta: a tanítói létszámot csökkentik az induló tanévben. Két állandó pedagógus munkahelye szűnt meg, több szerződéses tanítónak pedig nem hosszabbították meg a munkaviszonyát.

Az alsó osztályokban összevonások lesznek. Horváth József hozzátette, a szaktanárok létszámát viszont szeretnék növelni a felsőbb osztályokban. A személyi változásokról szólva Molnár János polgármester hangsúlyozta, az ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelés hatását nagyon megérzik az önkormányzatok, bár a tanítói létszám válto zása összefügg az iskoláskorúak csökkenésével. Erről megjegyezte, hogy idén megint kevesebb a beiratkozottak száma az elmúlt évekhez képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolatáska, tankönyv, füzetek, írószer – ezrekért

Egy-egy iskolás gyerek „útnak indítása” augusztus végén, szeptember elején súlyos, több… Tovább olvasom