Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Kiürítették az üzemcsarnokot

A napokban teljesen leszerelték a Rába Futómű Kft. kapuvári üzemének gyártósorait. A munkálatokban mintegy negyven dolgozó vesz részt, akik a még meglévő gépsorok szétszerelésében és elszállításában segédkeznek.
Futómű-vég: Az elbontott gépsorok felszerelését többek között kapuvári szakemberek végzik Győrben, Sárváron és Pápán.
A Rába Futómű Kft.-nél a „racionalizálás" kényszere nyomán napjainkra teljesen leszerelték a kapuvári gyáregység gépsorait. A még itt segédkező negyven dolgozó a gyártósorok leszerelését, valamint az elektromos és vízhálózat kikötését végzi a sárvári műszakiakkal együtt. Utoljára kapcsolóagyak gyártását végezték el.

Átadták Győrnek és Sárvárnak

Ahogy azt Boldis Géza megbízott vezető fogalmazta: „Fegyelmezetten végrehajtottuk az igazgatóság döntését, előretartással átadtuk a gyártást Győrnek és Sárvárnak." Az üzem vezetője szerint a termelési elvárásokat maradéktalanul teljesítették a sorok leszereléséig.

– Hálátlan feladat egy ilyen üzem szétszerelését levezényelni, minden dolgozó szemébe nézni a kongó csarnokokban – nyilatkozta a hetvenes évek közepétől itt dolgozó üzemvezető. Véleménye szerint az elkövetkező időszak megmutatja a bezárás gazdasági tapasztalatait Győrben, Sárváron és Pápán. Az elbontott gépsorok felszerelését és beindítását többek között kapuvári szakemberek irányításával végzik, akik tapasztalataikat is átadják az ottani dolgozóknak.

Százhatvanan elbocsátva

Boldis Géza a dolgozók sorsáról elmondta: a kapuvári kétszáztizenkilenc munkásból százhatvan embert bocsátottak el, a további foglalkoztatást közel hatvanan vállalták.
Látogatásunkkor az üzemvezető irodájában már a végső leltár előkészítése folyt, amiben Takács György, a Rába Futómű Kft. termelési igazgatóságának munkatársa volt a kapuváriak segítségére.
Több dolgozó keserűen nyilatkozott a kongó üzemcsarnokban, köztük a hatvanas évek elejétől itt dolgozó Horváth Béla is. A kilencvenes évektől, vállalkozóként, bedolgozója volt a gyárnak, az üres üzem látványát megdöbbentőnek nevezte. Véleménye szerint a helyi munkásgárdát nem szabadott volna szélnek ereszteni, inkább még több munkát hozhattak volna Kapuvárra.

A dolgozó szerint téves döntés

Bendi Géza is már a hetvenes évektől itt dolgozott, de már nem vállalja a győri bejárást. Elmondása szerint inkább kihasználja a felmondási időt és utána megpróbál máshol elhelyezkedni. Szerinte a kapuvári üzem bezárása téves döntés volt, s még a gyár egészére is következményei lehetnek. A harmincöt éve itt dolgozó Szalai András elmegy Győrbe dolgozni. Számít rá, hogy az itteni kereseténél több fizetést kap.
Információink szerint a kihasználatlanná váló üzemi területet az anyacég a továbbiakban is eladásra vagy bérletre kínálja, s négyhektárnyi területre már jelentkezett is egy vásárló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a jövő évre készültek

Bősárkány önkormányzata huszonhat pályázatot nyújtott be idén, ezek közül tizenhét pénzt hozott a… Tovább olvasom